Amerikaan krijgt 150 jaar na zijn dood Medal of Honor

PHOTO_NEWS
Een eerste luitenant van het Amerikaanse leger heeft 150 jaar na zijn dood de Eremedaille voor Verdienste tijdens de Amerikaanse burgeroorlog gekregen. President Barack Obama overhandigde de hoogste militaire onderscheiding van de Verenigde Staten aan een nakomelinge van Alonzo Cushing.

De destijds 22-jarige militair had tijdens de beroemde Slag bij Gettysburg in de staat Pennsylvania in juli 1863 zijn artillerie-eenheid van de noordelijke staten ondanks zware verwondingen blijven aanvoeren. Obama citeerde Cushing met de woorden dat hij "het wilde uitvechten of bij zijn poging sterven". Gewoonlijk wordt de Medal of Honor aan militairen uitgereikt, die nog niet lang gestorven of nog in leven zijn.

Keerpunt in burgeroorlog
De Slag bij Gettysburg wordt beschouwd als een keerpunt in de burgeroorlog (1861-1865). Belangrijkste strijdpunt tussen de noordelijke en zuidelijke soldaten was het door het Noorden nagestreefde einde aan de slavernij. Meer dan 600.000 mensen kwamen om in de broederstrijd, onder hen rond de 5.500 in de Slag bij Gettysburg. Die was beslissend voor de zege van de noordelijke staten.