Amerikaan die elke dag 33 km te voet aflegde, vreest nu voor zijn leven

De 56-jarige James Robertson begin januari.
AP De 56-jarige James Robertson begin januari.
James Robertson, de man uit Michigan die onlangs beroemd werd door zijn dagelijkse wandeling van 33 kilometer van en naar het werk, zou intussen ondergedoken zijn. Zijn verhaal veroverde razendsnel het internet en via crowdfunding werd meer dan 350.000 dollar ingezameld. De man kreeg ook een gloednieuwe auto, maar wordt naar eigen zeggen bedreigd na de massale aandacht. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media.

Eerst kwamen de donaties en nu de bedreigingen klinkt het in de New York Daily News. De 56-jarige fabrieksarbeider uit Detroit die elke dag de enorme afstand te voet aflegde voor zijn werk, zei dat hij zich niet meer veilig voelde. "Mensen vroegen hem echt om geld", verklaart de plaatselijke politie. De man heeft nu tijdelijk een nieuw onderkomen op een onbekende locatie. "Hij kwam met enkele andere mensen naar hier en gaf aan dat hij bezorgd was over zijn veiligheid", zegt politiechef Aric Tosqui uit Detroit tegen ABC News. "We schoten dan ook in actie."

Roberston woonde tot voor kort bij een vrouw die door de media geïdentificeerd werd als zijn vriendin. Zijn plotse verhuis werd deels gemotiveerd door recente aanvallen op mensen in de omgeving die geld hadden gewonnen, deelt de politie mee. Zo zou onlangs een 86-jarige man vermoord zijn nadat hij blijkbaar 20.000 dollar gewonnen had met de lotto.

Intussen zoekt de man naar een nieuwe woonst, ditmaal dichterbij zijn werk in de voorstad. "Begrijp me niet verkeerd", zei Robertson tegen de Free Press. "Het zal niet gemakkelijk zijn om de stad te verlaten waar ik van hou."

Geld nog niet ontvangen
Een 19-jarige universiteitsstudent uit Detroit, Evan Leedy, richtte eerder deze maand de GoFundMe-pagina getiteld 'Help James Robertson Get a Car' op. Hij hoopte simpelweg genoeg geld in te zamelen om de man een auto te geven, maar het verhaal werd wereldwijd gedeeld en leidde tot een stroom van donaties. Het aanvankelijke doel van 25.000 dollar werd al snel overschreden. Ondanks de bedreigingen echter, had Robertson het geld vorige week nog niet ontvangen, vertelde Leedy.

"We hebben een van de komende dagen afgesproken en dan zullen we zien wat James met het geld wil doen en hoe hij het kan ontvangen", klonk het toen aan ABC News, waarmee de student verwees naar een team van vier financiële adviseurs die vrijwillig hun diensten aanbieden voor Robertson.

De plotse roem en rijkdom van de man hebben er ook voor gezorgd dat hij zijn splinternieuwe auto op een plaatselijk politiekantoor moet parkeren, zodat de politie een oogje in het zeil kan houden, meldt CBS Detroit.

De 56-jarige Robertson poseert met zijn gloednieuwe wagen.
EPA De 56-jarige Robertson poseert met zijn gloednieuwe wagen.
James Robertson werd verrast met een nieuwe wagen van een lokale autohandelaar.
REUTERS James Robertson werd verrast met een nieuwe wagen van een lokale autohandelaar.
James Robertson met Evan Leedy.
AP James Robertson met Evan Leedy.