Amerikaan (29) draait door in vliegtuig, F-16's schieten te hulp

De F16's werden ingezet na de alarmmelding van de piloot.
foto ricardo smit De F16's werden ingezet na de alarmmelding van de piloot.
De marechaussee, een op militaire leest geschoeide Nederlandse politiedienst, heeft een 29-jarige Amerikaan uit een vliegtuig gehaald dat onderweg was van Abu Dhabi naar Amsterdam. Hij viel het cabinepersoneel en passagiers aan. Uit voorzorg werden twee Nederlandse F-16's ingezet om het toestel te begeleiden. De man is opgenomen.

De Amerikaan gedroeg zich afgelopen nacht erg agressief aan boord van het passagierstoestel. Boven Duitsland ging hij door het lint. "Een medewerker verwees de man terug naar zijn stoel, maar toen werd hij erg agressief", zegt een woordvoerder van de marechaussee.

"Hij begon om zich heen te slaan en raakte daarbij crewleden en passagiers." De slachtoffers raakten lichtgewond. Zeker twee passagiers liepen een blauw oog op door vuistslagen. De man kon met moeite worden overmeesterd door de bemanning. Ze kreeg daarbij hulp van een aantal andere inzittenden. 

F-16's 

De piloot van de KLM-vlucht mocht van de luchtverkeersleiding een snellere route nemen. Twee F-16's van de Nederlandse luchtmacht begeleidden het toestel naar Schiphol. De Amerikaan werd op de luchthaven aangehouden en onderzocht door de crisisdienst. Daarna is hij opgenomen, zegt de woordvoerder, die de Amerikaan als "verward" omschrijft. 

Of de agressieveling alcohol of drugs had gebruikt, is nog niet bekend. 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris Smillew

  De marechaussee, een op militaire leest geschoeide Nederlandse politiedienst... Net zoals onze vroegere Belgische rijkswacht dus. Wat ik me al jaren afvraag, waarom is onze rijkswacht ontbonden en gaat het vanaf toen met onze justitie alsmaar meer en meer bergaf ?

 • paul van de velde

  Moest men al eens stoppen met alcohol te schenken op het vliegtuig en dronken passagiers te vermijden het zou al veel helpen. Maar zo te zien werken die F16 nog prima en zijn nog niet aan vervanging toe

 • Geert Hebbrecht

  2 F16 voor dolgedraaide passagier. Wat gaan ze doen? Het vliegtuig neerschieten omdat er iemand een paar vuistslagen uitdeelt. Nee toch. Een grote belachelijke cinema is het/.

 • marc de Volder

  Zoal steeds zijn er hier een aantal anti USA kwibussen die zo gefrustreerd zijn ivm de USA dat ze denken dat enkel daar zotten leven en in Belgie en het land van hun Idool Poetin niet. Alsof Belgie een voorbeeld is in alles,dit derde wereldland.Zagers.

 • Jef Janssen

  Weer een verwarde. Die mensen hebben geen controle over hun emoties en zijn steeds maar verward. Verwarring alom dus. Wij gaan niet verward zijn op 14/10 en het zal zeker niet VB zijn.