Amerika weigert abortus aan door IS verkrachte vrouwen

Amerikaanse fondsen voor buitenlandse hulp mogen wettelijk niet gebruikt worden om abortussen te betalen, tenzij het leven van de vrouw in gevaar is.
Reuters Amerikaanse fondsen voor buitenlandse hulp mogen wettelijk niet gebruikt worden om abortussen te betalen, tenzij het leven van de vrouw in gevaar is.
Vrouwen die werden verkracht door leden van terreurgroepering Islamitische Staat (IS) en zo zwanger raakten, hebben geen recht op een abortus betaald met Amerikaans hulpgeld. Religieuze leiders van zowel de christelijke, joodse als moslimgemeenschap dringen er bij president Obama op aan de 42 jaar oude wet te wijzigen. Die stelt dat fondsen voor buitenlandse hulp niet mogen gebruikt worden om abortussen te betalen, tenzij het leven van de vrouw in gevaar is.

De federale wet verbiedt dat Amerikaans hulpgeld wordt besteed aan "abortus als een methode van gezinsplanning, of om een persoon ertoe aan te sporen of te dwingen abortus te plegen".  

Religieuze leiders
Op een top in Washington argumenteerden religieuze vertegenwoordigers van de Religious Coalition for Reproductive Choice (RCRC) dat wanneer Iraakse, Nigeriaanse, Syrische en Yezidivrouwen systematisch verkracht worden, de abortus die ze daarna zouden wensen niet ingegeven is door gezinsplanning. Vrouwen die zwanger worden door verkrachting moeten onder de geldende Amerikaanse wetgeving de kinderen van hun verkrachters baren. De religieuze leiders zijn van oordeel dat abortus een essentieel onderdeel is van de nazorg bij verkrachting. Dat meldt The Washington Post.

Verkrachting als oorlogswapen
In conflictlanden is seksueel geweld tegen en verkrachting van vrouwen en meisjes helaas dagelijkse kost. Volgens een rapport van Human Rights Watch uit april worden zelfs meisjes van twaalf jaar verkracht door IS-strijders.

"Verkrachting is een oorlogswapen. Vrouwen en meisjes die deze gruweldaden hebben overleefd, verdienen toegang tot een begripvolle nazorg. Daarbij hoort ook toegang tot abortus uit medeleven", zei RCRC-voorzitter Harry Knox op de conferentie in Washington.

Verkrachting is een oorlogswapen. Vrouwen en meisjes die deze gruweldaden hebben overleefd, verdienen toegang tot een begripvolle nazorg. Daarbij hoort ook toegang tot abortus uit medeleven

Voorzitter van religieuze coalitie

Door Boko Haram ontvoerde meisjes

De voorzitster van de vereniging van Amerikaanse rabbijnen, Denise Eger, verwees naar de honderden ontvoerde meisjes in Nigeria. "Mensen zijn geschokt door het nieuws van de meisjes die door Boko Haram werden gekidnapt. Maar ons land heeft de macht om deze meisjes te redden en hen de medische zorgen te bieden die ze nodig hebben, ook de voortplantingszorg", zei Eger.

47.000 slachtoffers per jaar
De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat elk jaar ruim 21 miljoen vrouwen onveilige abortussen ondergaan. Daarbij overlijden naar schatting 47.000 vrouwen aan complicaties.

Het Witte Huis heeft nog niet op de oproep gereageerd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woonde vorig jaar een top bij over seksueel geweld in conflictsituaties en daar zei hij volgens The Guardian dat slachtoffers steun moeten krijgen om hun leven opnieuw op te bouwen.