Amerika lanceert geheime spionagesatelliet... en is die nu kwijt

De lancering gebeurde vanop Cape Canaveral.
AP De lancering gebeurde vanop Cape Canaveral.
Een geheime satelliet van de Amerikanen, die maandagochtend gelanceerd werd, is nooit in een baan om de aarde terechtgekomen. Dat laat het Pentagon weten. Het ministerie van Defensie weet niet waar het apparaat dan wel is, maar neemt aan dat de lancering mislukt is.

Een Falcon-draagraket van de Amerikaanse raketbouwer SpaceX moest de satelliet met codenaam Zuma in een baan om de aarde brengen. Na de lancering vond het US Strategic Command, dat het "ruimteverkeer" in de gaten houdt, geen spoor van de Zuma. 

Een Amerikaanse functionaris en twee Congresmedewerkers zeiden op voorwaarde van anonimiteit aan persbureau Bloomberg dat de tweede trap van de tweetrapsraket heeft gefaald. De satelliet is verloren, zei één van die medewerkers. De andere voegde eraan toe dat de tweede trap met de Zuma in de oceaan is geploft. Een andere, door de krant Wall Street Journal en door persbureu Reuters geopperde, mogelijkheid is dat de kunstmaan niet is losgekomen van de tweede trap, wat zou impliceren dat het lanceersysteem niet in het geding is. Mogelijk zijn trap en kunstmaan dan opgebrand in de atmosfeer.

Northrop Grumman is de bouwer van de satelliet, die miljarden gekost heeft. Waarvoor de kunstmaan precies was bedoeld, is geheim. Een woordvoerder van SpaceX van Elon Musk wil niet ingaan op de missie. Wel laat hij weten dat op basis van de eerste data de Falcon 9 normaal heeft gefunctioneerd.

De lancering had door herhaaldelijk uitstel om technische redenen ongeveer twee maanden vertraging opgelopen. Het was wereldwijd de eerste lancering van het jaar, en de eerste van zowat dertig die SpaceX in 2018 wilde doen. Wel slaagde SpaceX erin om de eerste rakettrap veilig naar Cape Canaveral te doen terugkeren.

AFP16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Peeters

  Spionage, zou daarom proximus TV nu problemen hebben?

 • Rudy Van Schelvergem

  Of ze hem het kwijt zijn of niet dat laat ik in het midden maar lijkt me logisch dat het kan fout lopen. Ik denk dat Amerika en Rusland en China wel meer dingen kwijt zijn in de ruimte door mislukkingen .

 • Serge Surmont

  Zo geheim dat ze nu verklaren dat ie zoek is... Als je dat gelooft heb je geen argwaan...

 • Guy De Smet

  SpaceX zal de satelliet wel volgens het boekje afgeleverd hebben; de eerste trap is trouwens normaal teruggekeerd op aarde. Het zal eerder aan de satellietbouwer en de "geheime" diensten gelegen zijn dat ze er geen contact mee krijgen. Men kan het nog altijd aan de Russen vragen waar die nu uithangt, die zullen wel weten waar die rondzweeft.

 • Gilles Standaert

  ja kwijt, was het wel een satelliet om te beginnen?