Amerika klaagt Nederlandse YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan Area 51

De arrestatie van Ties Granzier (rechts) en Govert Sweep kwam op de Amerikaanse tv.
AFP De arrestatie van Ties Granzier (rechts) en Govert Sweep kwam op de Amerikaanse tv.
De Nederlandse YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter. 

De vloggers negeerden afgelopen dinsdag de borden ‘verboden toegang’ en besloten de militaire basis Area 51 te betreden. Naar eigen zeggen waren ze zich niet bewust van hun overtreding en wilden ze slechts naar een militaire post om te vragen of ze beelden mochten maken. De politie arresteerde hen echter.

Nu zijn de twee aangeklaagd voor het betreden van verboden terrein en het bewust plannen van dat bezoek in overleg met anderen. Aldus openbaar aanklager
 Chris Arabia. De Amerikaanse autoriteiten zien dat als een daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid. Ties en Govert kunnen maximaal een jaar celstraf krijgen of een geldboete. “De Amerikanen nemen deze zaak bloedserieus. In dat land wordt alles wat met militairen en veiligheid te maken heeft hoog opgenomen,” weet Amerikakenner Willem Post.

Er ligt ook nog een lichtere aanklacht, namelijk het binnentreden van verboden terrein. Daarop staat een maximale celstraf van zes maanden. Morgen dient een voorproces, waarin zaken veelal worden geschikt. 

De YouTubers passeerden bordjes verboden toegang.
Nye County Police De YouTubers passeerden bordjes verboden toegang.

Gevoelig

De zaak ligt uiterst gevoelig door een uit de hand gelopen Facebookgrap, waarin een man uit Californië opriep om Area 51 te bestormen en de mysteries van de militaire basis te onthullen: Storming Area 51. Die actie is officieel afgeblazen, omdat liefst 1,7 miljoen gebruikers meldden te willen komen. Nog eens 1,3 miljoen mensen toonden interesse. De ‘bestorming’ zou vrijdag moeten gebeuren. 

De Nederlandse YouTubers zijn de eerste sinds de aankondiging van Storming Area 51 die het militaire terrein daadwerkelijk op zijn gegaan. De aanklager verdenkt de mannen ervan met voorbedachte rade de overtreding te zijn begaan, vandaar de aanklacht van grote burgerlijke ongehoorzaamheid. Daarom is er in heel Amerika veel aandacht voor de arrestatie van Ties en Govert. “Meestal leggen de Amerikanen voor dergelijke overtredingen geen celstraf op, maar misschien willen ze nu een signaal afgeven naar al die mensen die vrijdag willen komen", vreest Post. Hij denkt dat de kans groot is dat de twee direct op het vliegtuig naar Nederland worden gezet en Amerika niet meer in mogen.  

Het gaat nu goed en we zijn de zaak aan het voorbereiden met een goede advocaat uit Las Vegas. Het belangrijkste voor ons nu is dat we de zaak goed afronden

Govert Sweep

Het terrein is berucht, omdat er al decennialang wordt gezegd dat onderdelen van een neergestorte Ufo daar voor onderzoek zouden liggen. Ook zou er onderzoek naar aliens worden gedaan. Die mysteries hebben een grote aantrekkingskracht op mensen die Area 51 niet mogen betreden. Volgens Amerikadeskundige Post is slechts bekend dat de basis wordt gebruikt voor het testen van spionagevliegtuigen. Ook ligt er nucleair materiaal opgeslagen. 

Ties en Govert laten zich morgen vertegenwoordigen door een advocaat uit Las Vegas. Ze hebben vertrouwen in een goede afloop, zo liet Ties gisteren in een filmpje op zijn YouTube-kanaal weten. Verder willen de mannen niets zeggen totdat de rechtszaak is geweest, antwoordt Govert via Whatsapp. “Het gaat nu goed en we zijn de zaak aan het voorbereiden met een goede advocaat uit Las Vegas. Het belangrijkste voor ons nu is dat we de zaak goed afronden.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alexa Grieken

  Dit moeten ze in Europa ook niet proberen, aantal jaar terug hebben ze er zo ook in Griekenland achter slot en grendel geplaatst omdat ze op militair terrein aan het filmen waren.

 • Jose Van Hauwaert

  Tuurlijk hadden deze 2 nitwits dit gepland, dat heet dan voorbedachte rade. Streng straffen, paar maanden de cel in en dan uitwijzen zonder mogelijkheid ooit nog voet op US bodem te mogen zetten.

 • Steve Van Nieuwenhoven

  Ze lachen al heel wat minder op foto dan dat ze anders in hun YouTube videos doen.

 • Anthony Vandooren

  Komt er van é, stoer doen voor fimpjes en dan int gevang vliegen. Wordt eens volwassen op die leeftijd zeg

 • Jurgen Van Den Bergh

  Wat de Amerikanen daar vooral bewaken is hun vooruitstrevende technologie aangaande nieuwe militaire vliegtuigen die daar boven Groom lake getest worden. Als je weet dat de F-117 Nighthawk, beter gekend als de Stealth die in 1991 voor het eerst ingezet werd tijdens de eerste golfoorlog al in de jaren 70 in ontwikkeling was. Ze willen die technologie, die ze volgens velen hebben uit die UFO uit 1947 in Roswell en lichtjaren vooruit is op de rest van de wereld, ten allen koste beschermen.