American Airlines zet activist en vurige Trumpfanaat die mondmasker weigert te dragen uit vliegtuig

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.
Brandon Straka mocht niet mee met de vlucht van American Airlines van New York naar Dallas omdat hij weigerde een mondmasker te dragen. Volgens Straka is dat niet wettelijk verplicht. Straka, een 43-jarige voormalige acteur, is een verwoede aanhanger van president Donald Trump en een conservatieve activist.

Om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan moeten vliegtuigpassagiers ook in de Verenigde Staten een mondkapje dragen. Woensdag weigerde Brandon Straka dat op een vlucht van New York naar Dallas. Hij moest uiteindelijk het vliegtuig op La Guardia Airport verlaten na een discussie met de crew. Astead Herndon, een reporter van de New York Times die toevallig aan boord was, filmde een deel daarvan. Ook Straka zelf maakte een video. 

Een stewardess vroeg Straka onder meer of hij een medische aandoening had waardoor hij geen masker kon dragen en een doktersattest. Aan CNN zei Straka achteraf dat hij het “lastig en hinderlijk vindt om een mondkapje te dragen”.

“Ik werd net uit het vliegtuig gezet omdat ik geen mondmasker aanhad”, tweette hij meteen. “De eerste keer dat dit gebeurt. De crew van American Airlines zei mij dat het de wet is en toen ik hen erop wees dat dit niet het geval was, werd ik ontzet uit het vliegtuig.”

American Airlines liet weten dat Brandon Straka niet meer welkom is bij de luchtvaartmaatschappij tot “gezichtsbedekking voor klanten niet meer vereist is”. Er bestaat inderdaad geen federale Amerikaanse wet die een mondmasker op binnenlandse vluchten verplicht, maar alle grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben sinds half mei wel het verplicht dragen van een mondmasker als uitzonderlijke coronamaatregel  ingesteld voor hun klanten. Maandag verstrengde American Airlines de toepassing ervan en kondigde aan passagiers zonder mondkapje niet aan boord te zullen laten en mogelijk ook in de toekomst te zullen bannen.

Straka noemde het beleid van American Airlines in een video op Twitter “complete waanzin”. “We hebben zelfs geen keuze meer”, zei hij.

Reporter Astead Herndon zei dat de medereizigers applaudisseerden toen Straka het vliegtuig verliet.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sanne Vermeulen

  Geweigerd worden op je vlucht (die je geboekt en betaald hebt) omdat je geen mondmasker draagt? Komop, gekker moet het niet worden

 • ivan de ridder

  Deze maatregel is er niet voor niets geïntroduceerd en dient om je medepassagiers (enigszins) beter te beschermen tegen besmetting. Zeker uit respect voor mensen met onderliggende (long)aandoeningen lijkt me dit het minste dat je kunt doen. Bovendien klaag je toch ook niet over het vastmaken van je gordel?

 • Remus Bogaert

  Goed gedaan . Volg de regels , zo simpel is het .Anders begin je zelf maar een vliegtuigmaatschappij waar het niet nodig is maskers aan te doen.Benieuwd wat hij zal zeggen als de eerste schadeclaims binnenkomen ?

 • Walter Decock

  Als hij niet wil luisteren moet hij maar voelen. Met de trein kom je er ook, het zal alleen wat langer duren. Weer een dommerik die het beter denkt te weten.