Ambtenaar op vakantie maakt hotspot van zijn werk-smartphone: gezin surft voor 211.000 euro

.
thinkstock .
Sjoemelende ambtenaren op het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben vorig jaar voor tienduizenden euro's privé gebeld en internetdata verbruikt. Eén ambtenaar verbraste in het buitenland 211.000 euro met zijn werktoestel.

Dat blijkt uit een overzicht van integriteitsschendingen bij het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken in 2018 dat in handen is van onze collega's van het AD. Meer dan tien ambtenaren hebben hun werktelefoon of -tablet gebruikt om te bellen en te internetten in privétijd, wat leidde tot torenhoge rekeningen. De schade loopt van 628 euro tot 14.000 euro per persoon.

Daar bovenop heeft één ambtenaar het wel heel bont gemaakt. In het buitenland leende die mobiele apparaten uit aan familieleden. De ambtenaar legde onder meer een hotspot aan, waarmee het gezin gebruik kon maken van de databundel van het ministerie. Na drie weken liep de rekening op tot 211.000 euro, inclusief btw.

Telefoniemisbruik

Na deze astronomische telefoonnota zijn op het ministerie alle alarmbellen afgegaan. “De afgelopen jaren is een toename van excessief datagebruik en telefoniemisbruik geconstateerd”, schrijft de Centrale Integriteitscoördinator van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Na dit 'grote incident' zijn de contracten met de provider, het technisch beheer en de bedrijfsvoering verbeterd. “Het lijkt nu beheersbaar”, aldus de coördinator.

De ambtenaar is voorwaardelijk ontslagen: als hij nog eens de fout in gaat, moet hij vertrekken. Ook moet de man twee jaar lang zijn periodieke salarisverhoging inleveren. Een collega die voor bijna 1.200 euro privédata verbruikte, kreeg ook voorwaardelijk strafontslag. Andere meldingen werden wegens 'gebrek aan onderzoeksperspectief' afgesloten of afgedaan met een schriftelijke waarschuwing.

In totaal zijn vorig jaar 53 meldingen van integriteitsschendingen gedaan, iets minder dan in 2017. Het Nederlandse ministerie telt 8.300 medewerkers.

Zorgpunt

Tien meldingen gaan over ongewenste omgangsvormen, zoals seksuele intimidatie. “Wij zien dit als een zorgpunt en zouden graag zien dat hier meer aandacht voor komt, bijvoorbeeld in verplichte opleidingen voor leidinggevenden”, aldus de integriteitscoördinator.

Zo werd vorig jaar melding gemaakt van een ambtenaar die buiten werktijd meerdere collega's seksueel had lastiggevallen. Hij werd berispt en is overgeplaatst naar een andere afdeling.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Olivier Backaert

  wacht als ze dat bij de EU eens gaan nakijken In feite niet te geloven , dat is iets wat bedrijven al meer dan 10 jaar achter de rug hebben..

 • guido vermeyen

  Geen mens had een een vermoeden dat HUN ambtenaren corrupt waren, waar is de nuchtere hollander ? Aan de andere kant ..als die 'inspectie" zelf foefelt, hebben ze alle belang bij dit niet nodeloos openbaar te maken of maatregelen te nemen...

 • Ronny Biesen

  Onmiddellijk ontslag zonder enige vergoedingen en de rekening zelf betalen.

 • Michael Van Acker

  hoe zit dit hier in België? Of is dit probleem na de Visa affaire in A'pen gestopt?

 • Stefanie van Dijk

  211000 in 3 weken met enkel je gezin? Wat zijn die dan aan het doen geweest? 24 op 24u illegaal films downloaden? En dan voorwaardelijk ontslag?