Amazonbaas Jeff Bezos werd op kwartier tijd 13,2 miljard dollar rijker

Jeff Bezos, CEO en oprichter van Amazon
AFP Jeff Bezos, CEO en oprichter van Amazon
Amazon is weer meer dan 1.000 miljard dollar waard op de beurs. De internetgigant presenteerde betere resultaten dan verwacht, waarna het aandeel circa 10 procent hoger sprong. Topman Jeff Bezos zag zijn fortuin met miljarden aandikken. 

De operationele winst steeg in de laatste drie maanden van 2019 tot 3,9 miljard dollar, tegenover 3,8 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Amazon hield het afgelopen najaar nog rekening met een daling van dit resultaat in het vierde kwartaal. De nettowinst steeg zo'n 10 procent tot 3,3 miljard dollar. Door de koerswinst van Amazon zag topman en grondlegger Jeff Bezos zijn toch al aanzienlijke fortuin donderdag in een kwartier tijd met 13,2 miljard dollar (11,9 miljard euro) toenemen. Hij bezit 12 procent van de aandelen.

Kenners hielden ook rekening met een lagere winst, doordat Amazon flink in de buidel moest tasten om Amazon Prime aantrekkelijk te houden. Zo introduceerde het bedrijf voor abonnees het voordeel van gratis verzending van veel producten binnen één dag, wat handenvol geld kostte. Die inspanningen wierpen duidelijk hun vruchten af. Inmiddels hebben 150 miljoen mensen Amazon Prime, dat ook videostreamingdiensten levert. Dat waren in 2018 nog 100 miljoen klanten. Beter dan verwachte verkoopcijfers in het belangrijke feestdagenseizoen maakten de hogere kosten daarbij goed. De omzet steeg in het voorbije kwartaal met 21 procent tot 87,4 miljard dollar. De divisie voor clouddiensten, een belangrijke winstmotor, bracht ook meer geld in het laatje.
Beleggers waren duidelijk in hun nopjes met de kwartaalcijfers. In de zogeheten nabeurshandel schoot het aandeel Amazon ruim 12 procent omhoog. Voor het lopende kwartaal voorziet Amazon een daling van de winst, op een gestegen omzet.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wanda Schuurman

  Ondertussen de werknemers van Amazon maar verder blijven uitbuiten.

 • Ivan .Vanmechelen

  Zucht zucht...…...Ik wordt elk kwartier armer.

 • Michel Van der Hoydowch

  En zo kunnen de Amerikanen , gans de wereld verder blijven opkopen.

 • Peter De Sutter

  En jan met de pet moet dit allemaal maar normaal vinden?.....

 • vangeel guido

  Zeker omdat ze mij 6.99 opeens van de rekening afhouden per maand.