Amazon wil eigen ziekenhuizen voor personeel

Amazon wil in de Verenigde Staten centra oprichten waar haar personeel terecht kan voor eerstelijnsgezondheidszorg.
REUTERS Amazon wil in de Verenigde Staten centra oprichten waar haar personeel terecht kan voor eerstelijnsgezondheidszorg.
Amazon wil in de Verenigde Staten centra oprichten waar haar personeel terecht kan voor eerstelijnsgezondheidszorg. Zo wil de webwinkelreus de gezondheidskosten drukken, zo berichtte de zender CNBC op basis van twee anonieme bronnen.

Volgens het medium lopen op dit moment de gesprekken over de klinieken op de hoofdzetel van Amazon in Seattle. Aanvankelijk dacht het Amerikaanse concern aan outsourcing, maar uiteindelijk is de knoop doorgehakt om zelf aan de gezondheidscentra te werken. De bedoeling is om op het einde van dit jaar een aantal dokters in dienst te nemen om een pilootproject op te starten voor een beperkt aantal werknemers. Het project zou dan in 2019 geleidelijk aan uitgebreid worden, zo zeggen de bronnen.

Kosten drukken

Met de eigen gezondheidscentra wil Amazon de kosten drukken. Door in te zetten op eigen klinieken wil het bedrijf de hoge prijzen omzeilen die Amerikaanse verzekeraars en zorgverstrekkers aanrekenen voor zorgverlening. Bovendien kan het personeel beter preventief behandeld worden, met begeleidingsprogramma's rond onder meer diëten en lichaamsbeweging, waardoor de werknemers over het algemeen ook gezonder zijn.

In januari had Amazon al aangekondigd dat het een partnerschap was gestart met de grootbank J.P. Morgan Chase en het investeringsvehikel van Warren Buffett, Berkshire Hathaway, om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verhogen en tegelijk de kosten te verlagen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Bollen

  daar zit een reukje aan

 • Pierre vaneylen

  Hebben in China al verpleegsters gercruteerd...

 • Marc Van der Vloedt

  Het aantal foundations, met de bedoeling van belastingontwijkingen, kan niet op. Geef nu maar eens toe bij de baas dat je wat ziekjes bent, als hij de dokters heeft gekocht en bezit !

 • Anthony Steens

  Waar het echt om te doen is (uit wel ingelichte bron): - vermijden dat de "buitenwereld" gedetailleerde info heeft ovr de redenen van uitvallen van personeel - op legale wijze medische gegevens verzamelen van hun personeel (inkijk medisch dossir) en te ontslaan wie risico vormt om te duur te worden

 • johan fransaert

  ze beginnen daar in Amerika stilaan te beseffen dat ze daar als melkkoe worden gebruikt door verzekeringen en de farmasector dit krijg je als je een zorgbedrijfstak hebt in plaats van een zorgverzekering waar bij het eerste winst primeert.