Amazon start onderzoek nadat moeder bizar pamflet ontdekt in kinderboek

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.
Een moeder uit het Britse Hampshire trekt aan de alarmbel nadat haar twaalfjarige zoon een verontrustend briefje vond in een boek van Amazon. Het pamflet waarschuwde de lezer voor de zogenaamde gevaren van het HPV-vaccin, een routinevaccinatie die aan tieners wordt toegediend. Mogelijk werd het briefje in het boek verstopt door een antivaccinatie-activist.

Lucy Boyle bestelde begin deze maand enkele boeken op Amazon voor haar twaalfjarige zoon. De jongen stuitte tijdens het lezen op het pamflet. Het briefje beweert onder andere dat het HPV-vaccin onveilig is, en kan leiden naar onvruchtbaarheid, verlamming en de dood. Het verwijst ook naar websites en Facebookgroepen van de antivaccinatiebeweging.

Het HPV-vaccin is een aanbevolen inenting voor tieners. De inenting moet beschermen tegen het humaan papillomavirus, dat in sommige gevallen baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Net zoals de meeste inentingen zijn enkele ongevaarlijke bijwerkingen mogelijk (denk aan koorts of spierpijn), maar een link met bijvoorbeeld vruchtbaarheidsproblemen is er niet, volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Ongerust

De zoon van Boyle maakte zich echter meteen zorgen, vertelt ze aan The Guardian. “Hij vroeg: ‘Wat is dit? Is dit niet de prik die ik op school krijg?’ Hij was ongerust omdat hij het pamflet gelezen had en wist dat hij die prik zou krijgen.”

Hoewel de vrouw het briefje aanvankelijk wilde weggooien, besloot ze toch om Amazon in te lichten. “Het was vrij doelgericht, het werd bewust in een boek gestopt dat bedoeld is voor elf- tot veertienjarigen”, aldus Boyle. “Dat is niet gericht aan de ouders, maar aan de kinderen. Ik kreeg er een slecht gevoel van.”

Onderzoek

Amazon liet weten dat het een onderzoek start naar het incident en bood het gezin een cadeaubon aan ter compensatie. De e-commercegigant voegt er wel aan toe dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat een Amazon-medewerker iets te maken heeft met het briefje. Desondanks zou het niet de eerste keer zijn dat er een briefje naar buiten wordt gesmokkeld in een Amazon-pakje. In 2017 werd een Amazon-werknemer nog ontslagen nadat hij een antisemitische boodschap verstopte in een bestelling van een Joodse klant.

Boyle contacteerde ook de uitgever van het boek, die eveneens ontkent dat het briefje door een werknemer in werd verstopt. Boyle vreest daardoor dat de schuldige nooit gevonden zal worden. “Het kan slechts één pamflet zijn in één boek, of iemand kan die hele lading boeken hebben voorzien van een pamflet. Ik zie niet in wat Amazon kan doen als een medewerker naar binnen gaat met een boel pamfletten”, zegt Boyle.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.