Amazon onder vuur voor verkoop boeken met nazipropaganda

EPA
Het Auschwitz Memorial – het instituut dat waakt over de site van het gelijknamige concentratie- en uitroeiingskamp uit de Tweede Wereldoorlog – heeft aan e-commercebedrijf Amazon gevraagd om te stoppen met de verkoop van “hatelijke, gruwelijk antisemitische nazipropaganda” op zijn site. Boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher zouden vrij te koop zijn in de webshop van het bedrijf. Amazon onderzoekt de zaak.

Het Auschwitz Memorial deed de oproep vrijdag op zijn Twitterpagina, die door meer dan een miljoen mensen gevolgd wordt. Het deelde een open brief van de Britse organisatie Holocaust Educational Trust, die de herinnering aan de gruwel van de nazi’s levendig wil houden.

In die open brief stond dat je bij Amazon onder meer boeken kan kopen van Julius Streicher, de oprichter en uitgever van de antisemitische nazikrant Der Stürmer en iemand die na de oorlog geëxecuteerd werd voor misdaden tegen de menselijkheid.


Het gaat onder meer om zijn kleurboekje Der Giftpilz uit 1938, dat als bewijsmateriaal gebruikt werd op het Proces van Neurenberg. Daar stonden 24 kopstukken van het naziregime terecht na de oorlog, onder meer ook ook Streicher. “Dit boek brandmerkt de Joden als vervolgers van de arbeidersklasse, als mensen die de rassen onzuiver maken, als duivels in mensengedaante, giftige paddenstoelen en moordenaars”, klinkt het in de gerechtsdocumenten. “Dit boek vertelde aan schoolkinderen dat ze Joden kunnen herkennen door een karikatuur van hun fysieke kenmerken.”

RV

Amazon verkoopt ook boeken van Heinrich Himmler, de leider van de SS en een van de hoofdverantwoordelijken van de Holocaust, en Alfred Rosenberg. Die laatste was een van de belangrijkste ideologen van de nazipartij.

RV
RV

Het is niet de eerste keer dat Amazon onder vuur ligt voor de verkoop van nazispullen. In december nog ontstond een rel nadat het Auschwitz Memorial ontdekte dat de webshop kerstdecoratie verkocht met afbeeldingen van Auschwitz en Birkenau, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen om het leven werden gebracht. Na een golf van afschuw op sociale media verwijderde Amazon het betrokken materiaal – dat door derden verkocht werd – van zijn site.

Vraag

Het is de vraag of dat deze keer ook zal gebeuren. Aan het Amerikaanse magazine Newsweek liet een woordvoerder van Amazon weten dat het bedrijf “als boekenverkoper voorzichtig is met censuur” en daar “niet licht mee omspringt”.

“We vinden dat toegang bieden tot het geschreven woord belangrijk is, ook als het om boeken gaat die door sommigen verwerpelijk gevonden kunnen worden”, klinkt het. “We nemen de klacht echter ernstig en gaan zeker een gesprek niet uit de weg.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK RASSCHAERT

  Men heeft ze toch laten drukken ? Er is ook nog de vrije meningsuiting ? Men hoeft er niet mee akkoord te gaan. Anders worden ze onder de bank verkocht. Sommigen kopen die omdat ze een vijs los hebben en sympathisanten, anderen om die foute gedachten te doorgronden. Iedereen is vrij om te denken wat hij wil, niet om dit uit te voeren.

 • Kris Van Laer

  Historisch gezien is het zeer belangrijk dat deze boeken in omloop blijven, de mensen moeten blijven lezen over de walgelijke ideeen van sommige oorlogsmisdadigers. Ikzelf heb ook de biografie van Hitler gelezen, ontzettend goed boek.

 • Gunter Verleyen

  Als het maar opbrengt, hoe denk je dat Jeff Bezos miljardair is geworden, door geen geweten te hebben

 • Tim De Witte

  Als -onder meer- historicus en politicoloog heb ik heel wat controversiële werken in mijn kast staan. Bijvoorbeeld twee edities van Mein Kampf en ook Mao's Rode Boek - kwestie van beide uitersten te belichten. Hang ik daarom een hunner ideologieën aan? Neen, wel integendeel. Maar vanuit cultureel-historisch oogpunt moet de studie hiervan altijd mogelijk blijven. Andere zaak natuurlijk wanneer ze worden verzameld door van die extremistisch-wacko types. Moeilijk debat...

 • Leo Kaya

  Ik ben tegen een totaalverbod, maar wel tegen het vermijden van ongebreidelde verspreiding: niet iedereen kan die lectuur in zijn correcte context plaatsen. De maatschappij lijkt hoe langer hoe meer op die van 100 jaar geleden: ontmenselijken van minderheidsgroepen, opkomst van extreem rechts en links, vernietigen van de democratie door persconsortia en politieke leiders enz. Dat moet stoppen als we geen nieuwe oorlog en gruwelen willen.