Amazon onder vuur voor verkoop Auschwitz-kerstdecoratie

ShutterStock/Auschwitz Memorial
“Verontrustend en respectloos”: zo noemt het Auschwitzmuseum in Polen kerstdecoraties met foto’s van het uitroeiingskamp die op Amazon te koop zijn aangeboden. Nadat het museum daar zondag kritiek op gaf op sociale media, volgde een storm van protest.

“Het verkopen van ‘kerstversiering’ met foto’s van Auschwitz is niet echt gepast”, schreef het Auschwitz Memorial bij enkele screenshots van de gewraakte producten. “Auschwitz op een flessenopener is verontrustend en respectloos. We vragen aan Amazon om de items van deze aanbieders te verwijderen.”

Afschuw

Er volgde een golf van verontwaardiging op de post en duizenden mensen drukten hun afschuw uit. “Wat is er toch mis met de mensen?”, klonk het onder meer in de reacties. “Wie zou zoiets willen kopen of zelfs maar willen máken?”


Zondagavond laat volgde een bericht van het Auschwitzmuseum dat de gewraakte items van de site van Amazon gehaald leken te zijn. Er bleek echter nóg materiaal online te staan over het kamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 1,3 miljoen mensen om het leven werden gebracht. “Jammer genoeg is het nog niet voorbij”, aldus het museum. “De ‘Massacre Auschwitcz (!) Birkenau Jewish Death’-muismat is nog zo een verontrustend online product.” (lees hieronder verder)

Het museum vond ook nog andere kerstversiering, onder meer met een foto van een trein waarmee joden naar de concentratie- en vernietigingskampen werden gevoerd.

Ook dat materiaal zou inmiddels weer verwijderd zijn na massaal protest op sociale media. Dat meldde het Auschwitz Memorial maandagmorgen op Twitter.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • vanderpeypen jeannine

    Ziekelijk, wie zou dat kopen, onmensen...

  • Christine Laevers

    Diegene die het produceren moeten aangeklaagd worden.

  • Gunter Verleyen

    Dat is Amazon, weg moraal en ethiek, alles voor de dollars, kapitalisme ten top