Amazon dankt 600 Duitse werknemers net voor kerst af

AFP
Amazon heeft maandag het ontslag van 600 werknemers in Duitsland aangekondigd. De ontslagen mensen in het distributiecentrum van Brieselang moesten meteen het gebouw verlaten, de vakbonden reageren ontzet.

De vakbond Verdi haalt scherp uit naar de directie van de Amerikaanse webshop over de beslissing in het distributiecentrum nabij Berlijn. Het centrum werd pas in november geopend. Lid van Verdi Stefanie Nutzenberger is woedend door het nieuws: "Amazon laat weer zijn ware gelaat zien. Nadat de werknemers onder grote werkdruk alle bestellingen voor de hectische kerstperiode hebben verwerkt, krijgen ze twee dagen voor Kerstmis te horen dat ze mogen vertrekken. Het Amerikaanse internetbedrijf weigerde eerst de werknemers een loonsverhoging te geven. Nu proberen ze de cultuur van het Wilde Westen ook in Duitsland te handhaven."

Maandag werd er gestaakt in de distrubutiecentra in Bad Hersfeld en Leipzig. Volgens de vakbond namen zowat 650 medewerkers deel aan de staking. Amazon Duitsland heeft 9.000 vaste werknemers en 14.000 tijdelijke krachten in dienst. Duitsland is na de Verenigde Staten de grootste markt van Amazon, met een omzet die vorig jaar groeide met bijna 21 procent, tot 8,7 miljard dollar.

AP
BELGA