Amanda Knox voor het eerst terug in Italië na vrijlating uit gevangenis

Amanda Knox in Italië.
AP Amanda Knox in Italië.
De Amerikaanse Amanda Knox, die vier jaar in een Italiaanse cel zat voor de moord op een medestudente, maar uiteindelijk vrijgesproken werd, heeft voor het eerst weer voet op Italiaanse bodem gezet. De vrouw zweerde in 2014 het land nooit meer te bezoeken. Knox breekt die belofte nu om deel te kunnen nemen aan het Strafrechtsfestival in Modena, waar ze als panellid zal optreden. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Knox zal morgen getuigen in een panel genaamd ‘Trial by Media’, dat gaat over het ‘berecht worden in de media’, iets wat Knox overkwam nadat ze in 2007 beschuldigd werd van de moord op haar Britse kotgenote Meredith Kercher. Na acht jaar van procedures werden Knox en haar Italiaanse vriend, die vier jaar in de cel zaten, definitief vrijgesproken door het Italiaanse gerecht.

lees verder onder de foto:

De Italiaanse ex-vriend van Amanda Knox, Raffaele Sollecito, haar vermoorde kotgenote Meredith Kercher en Amanda Knox zelf in 2008.
AP De Italiaanse ex-vriend van Amanda Knox, Raffaele Sollecito, haar vermoorde kotgenote Meredith Kercher en Amanda Knox zelf in 2008.

Volgens Guido Sola van het Italy Innocence Project, dat het festival organiseert, is Knox “het icoon” van rechtszaken die in de media gevoerd worden voordat de échte rechtszaak in de rechtbank plaatsvindt. “Amanda is definitief vrijgesproken voor de rechtbank, maar in de volksverbeelding is ze nog steeds schuldig, omdat ze het slachtoffer is geworden van een barbaarse media-rechtszaak”, zegt hij.

lees verder onder de foto:

Amanda Knox geniet samen met haar verloofde Christopher Robinson (midden) van een cocktail op het Criminal Justice Festival in Italië, terwijl ze met een gast praat.
AFP Amanda Knox geniet samen met haar verloofde Christopher Robinson (midden) van een cocktail op het Criminal Justice Festival in Italië, terwijl ze met een gast praat.

Leven teruggebracht tot ‘content’ voor anderen

Voor haar vertrek naar Italië publiceerde Knox op Medium een essay getiteld ‘Your Content, My Life’, waarin ze uitweidt over hoe de gemediatiseerde zaak haar leven overhoop gehaald heeft en hoe ze nog elke dag de effecten ondervindt van het vileine beeld dat over haar geschetst werd als jaloerse, seksbeluste femme fatale. “De fouten van het Italiaanse gerechtssysteem en de onvervulbare vraatzucht van de media die geen onderscheid maken tussen het leven van een persoon en klikwaardige content, duwden me in de publieke sfeer", schrijft Knox, die in 2016 verscheen in de naar haar vernoemde Netflix-documentaire over de zaak. “Ik heb er sindsdien voor gekozen om hier (in de publieke sfeer, red.) te blijven, om de wereld mijn salade niçoise en kattenfoto’s te laten zien. Maar dit betekent niet dat ik blij ben met de manier waarop mijn leven wordt geconsumeerd of hoe het leven van anderen wordt teruggebracht tot content. Verantwoordelijke media moeten deze gemakkelijke, reducerende impuls vermijden”, schrijft de nu 31-jarige vrouw. “Het is aan ons om te stoppen met het maken en consumeren van dergelijke onverantwoordelijke media”, besluit ze. 

lees verder onder de foto:

Amanda Knox wordt bij haar aankomst in Milaan opnieuw besprongen door de media.
AP Amanda Knox wordt bij haar aankomst in Milaan opnieuw besprongen door de media.

Moordzaak

De Britse Meredith Kercher (21) werd in november 2007 dood aangetroffen in een plas bloed in het appartement dat ze met Amanda Knox deelde in de Italiaanse studentenstad Perugia. Na acht jaar van procedures werden Knox en haar Italiaanse vriend Raffaele Sollecito, die vier jaar in cel zaten, definitief vrijgesproken door het Italiaanse gerecht. De Ivoriaan Rudy Guédé, van wie DNA gevonden werd op het lichaam van het slachtoffer, werd tot zestien jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de doodslag.

Meredith Kercher, de vermoorde Britse studente.
getty Meredith Kercher, de vermoorde Britse studente.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wouter ectors

  Mensen vormen snel een mening obv mediaberichten, zonder het echte verhaal te kennen. Amanda kwam op haar appartement aan en zag dat de deur open stond. Haar flatgenote bleek vermoord en de openbare aanklager is ervan overtuigd dat jij het hebt gedaan ook als is jouw DNA niet gevonden op/rond het slachtoffer. Je wordt meer dan 50u aan één stuk ondervraagd, ze zeggen dat je hiv hebt (wat niet zo is), sluiten je op in een isoleercel en de media schildert je af als duivel ook al ben je onschuldig.

 • Dirk Daems

  ik ken het dossier niet maar het is en blijft verdacht... en geen enkel zinnig mens kan hier bevestigen dat ze er niks mee te maken heeft

 • bert michielsen

  ik kan alleen maar hopen dat ik nooit in zo een situatie terecht kom. Als je officieel verdacht wordt van moord door het gerecht is je leven sowieso over, of je nu schuldig bent of niet. Want justitie erkent geen gerechtelijke dwalingen, doen ze gewoon niet, in ons land toch niet. En inderdaad, met de hedendaagse media wordt het dan nog eens exponentieel erger gemaakt.

 • Paul De Mol

  Ze heeft wel lef. Dat je vrijgesproken wordt door een rechtbank betekent nog niet dat je onschuldig bent. De waarheid weten alleen de betrokkenen, en die zullen zwijgen. Als je het hele verhaal bekijkt, dan blijft er zeker een sterk vermoeden van op zijn minst betrokkenheid bij de moord. Het heeft dus geen zin je pijlen op de media te richten: rechterlijke uitspraken zijn even ongeloofwaardig en beïnvloedbaar door machtige en rijke personen.

 • vangeel guido

  Karel kijk eens op YouTube hoeveel mensen geld verdienen bij moorden.En ja deze 2 mensen zaten 4 jaar onschuldig in de gevangenis.