Amanda Knox daagt Italië voor Europees Mensenrechtenhof

Amanda Knox
EPA Amanda Knox
De Amerikaanse Amanda Knox, die in 2015 definitief vrijgesproken werd van doodslag op haar Britse medehuurster in 2007 in Perugia, heeft Italië voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gedaagd wegens "gebrek aan billijkheid" in een deel van de strafprocedure. Dit is vandaag van het hof vernomen.

Het betreft het deel van de procedure dat haar drie jaar opsluiting kostte wegens lasterlijke aangifte, zo blijkt uit een samenvatting op de website van het Mensenrechtenhof. Tegenover de politieagenten die haar ondervroegen, had ze in verband met de doodslag op Meredith Kercher de eigenaar van een pub waar ze werkte, in opspraak gebracht.

Bij het Mensenrechtenhof klaagt Amanda Knox onder meer aan dat ze niet door een beroepstolk noch door een advocaat werd bijgestaan tijdens de ondervragingen. Ze zegt dat ze niet in een voor haar begrijpelijke taal ingelicht werd over de beschuldigingen tegen haar. Ook zou ze tikken tegen haar hoofd hebben gekregen die als een onmenselijke of vernederende behandeling beschouwd kunnen worden.

De Britse Meredith Kercher (21) werd in november 2007 dood aangetroffen in een plas bloed in het appartement dat ze met Amanda Knox deelde in Perugia. Na acht jaar van procedures werden Knox en haar Italiaanse vriend Raffaele Sollecito definitief vrijgesproken door het Italiaanse gerecht. De Ivoriaan Rudy Guédé, van wie DNA gevonden werd op het lichaam van het slachtoffer, werd tot zestien jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de doodslag.