Alweer tegenslag en vertraging bij zoektocht naar Spaanse peuter Julen (2): reddingswerkers botsen op groot rotsblok

Spaanse gravers nog niet in de buurt van kind

EPA
De reddingsoperatie om Julen (2) te bevrijden uit de meer dan honderd meter diepe put in Zuid-Spanje heeft vandaag opnieuw vertraging opgelopen. De boormachine, waarmee parallel aan de put een verticale schacht wordt gegraven, is vastgelopen op het rotsachtige terrein.

De autoriteiten werken al dagenlang met man en macht om de Spaanse peuter Julen te redden. Vrijdag werden speciaal boorapparatuur en gigantische pijpen naar het terrein gebracht. Vervolgens is een platform gebouwd, waar een 75 ton zware boormachine op is geplaatst. Uiteindelijk kon pas zaterdagmiddag begonnen worden met graven. En de werkzaamheden lagen vandaag opnieuw stil. Bij het boren van de tunnel botsten de reddingswerkers op een groot rotsblok. Daardoor kon vanavond maar 45 van de beoogde 60 meter geboord worden, deelden de reddingsdiensten in Totalán mee.

Hoeveel uur het werk vertraagd is, is onduidelijk. Als de reddingswerkers een diepte van 60 meter bereiken, zal vanaf dat punt een horizontale verbinding worden gegraven naar de naastgelegen schacht waar het jongetje in vastzit, vermoedelijk op een diepte van circa 72 meter. Dat zal nog zeker zo’n twintig uur in beslag nemen, omdat het graafwerk vanwege de veiligheid van het kind extreem voorzichtig moet gebeuren. Inmiddels is er een kooi gearriveerd waarmee reddingswerkers hopen af te dalen in de gegraven tunnel.

De hoop blijft dat Julen levend gevonden wordt.
EPA De hoop blijft dat Julen levend gevonden wordt.

Geen teken van leven

Heel Spanje leeft ondertussen mee met de ouders van de 2-jarige jongen, die in 2017 al een 3-jarige zoon aan hartfalen verloren. En steeds dezelfde vraag keert weer: kan een 2-jarig kind in een diepe put zonder voedsel en water en mogelijk met verwondingen meer dan een week overleven? Een teken van leven is ook niet opgepikt. 

Desalniettemin werken reddingswerkers verder alsof hij nog leeft. De gerenommeerde kinderarts Iván Carabaño uit Madrid heeft ook nog hoop. “In een extreme toestand vecht het menselijke organisme op onvoorstelbare wijze om te overleven”, zo werd de arts door de krant El País geciteerd. Hij gaf wel toe dat bij een kind met een gewicht van elf kilo het risico groter is dat de bloedsuikerspiegel snel daalt.

Overzichtsfoto van het terrein waar redders een schacht graven, naast de put waarin Julen vastzit.
EPA Overzichtsfoto van het terrein waar redders een schacht graven, naast de put waarin Julen vastzit.

Julen viel vorige week zondag tijdens het spelen in de put die ongeveer 107 meter diep is. De opening was maar 25 centimeter breed, daardoor wordt een aparte tunnel gegraven.

EPA29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC SMEULDERS

  ik hoop dat het lukt en indien niet het jongetje degelijk kan begraven worden dit redding werk verdiend respect

 • Hendrik Goris

  Reddingwerkers moeten we idd niet aanvallen op traagheid, maar de overheid wel. Die heeft pas na dagen de ouders geloofd. Mañana.

 • Maraia Ceraia

  Een camera,robot of wat dan ook laten afdalen in de put gaat niet omdat er boven het jongentje een grote prop zit. Men probeert die weg te zuigen, maar dat gaat tergend langzaam.Je man ook het terrein niet vergeten,zeer steile hellingen,waar men eerst wegen moest maken voor vrachtwagens en zwaar materieel. Aan de zijlijn is het gemakkelijk om kritiek te geven, maar wat die mensen doen is gigantisch en verdient alleen respect.

 • Lawrence Van Damme

  RIP Julen en sterkte aan de ouders en familie. Wel jammer dat sommigen hieronder de schuld bij de reddingswerkers of overheid leggen. Denk je nu echt dat deze mensen niet het maximum doen en hebben gedaan om dit kereltje te vinden? Het is een spijtig ongeluk en het heeft geen zin om mensen met de vinger te wijzen.

 • Danny Maenhaut

  Hoe gewond is dit kind, en daarbij uitgedroogd, verhongerd... ??? Dit moet meer dan een mirakel zijn als het levend gevonden wordt... Vanop die afstand kunnen we enkel nog bidden !