Alweer honderden nieuwe bosbranden in Amazonewoud, 44.000 militairen inzetbaar

Een bosbrand in Porto Velho, hoofdstad van de staat Rondonia.
EPA Een bosbrand in Porto Velho, hoofdstad van de staat Rondonia.
In het Braziliaanse Amazonegebied zijn eind deze week honderden nieuwe branden uitgebroken. Dat heeft het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) bekendgemaakt. Tienduizenden militairen staan klaar om hulp te bieden, maar het is niet bekend hoeveel daarvan zullen worden ingezet.

INPE meldde dat tussen donderdag en gisteren plaatselijke tijd 1.663 nieuwe branden in Brazilië zijn ontstaan. Ruim de helft daarvan woedt in het Amazonewoud.

In Brazilië zijn dit jaar al bijna 79.000 branden waargenomen. Dat is het grootste aantal sinds 2013 en een stijging van  bijna 85 procent tegenover vorig jaar. Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid van Jair Bolsonaro. 

De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Hij heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.

Volgens legerleider Raul Botelho heeft Brazilië in het Amazonegebied 44.000 militairen beschikbaar voor het bestrijden van de branden. Hij liet zich niet uit over het aantal militairen dat daadwerkelijk wordt ingezet. Bolsonaro besloot gisteren het leger in te zetten. De druk op het staatshoofd vanuit het binnen- en buitenland om iets te doen tegen de bosbranden was in de afgelopen dagen fors toegenomen. Minister van Milieu Ricardo Salles zei dat vier van de negen deelstaten in het Amazonegebied om steun van het leger hebben gevraagd.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Zelfs zonder bosbranden gaat zo'n eeuwenoud bos kapot overal ter wereld vanaf het ogenblik dat er een weg wordt gemaakt.

 • Etienne Vanhoegaerden

  Peter noelands, Brigitte Coppens enhenri vanderhoven-Peters wij hebben en zijn het in europa nog naar de knoppen aan het doen maar moeten ze dat ginder ook doen de mensen worden er ginder niet beter van

 • peter noelants

  Vroeger hadden wij ook mooie natuur en hebben dit zelf vernietigd om het ons "beter" te maken, en nu zagen dat ze daar het zelfde doen, hypocrieten allemaal! Heel spijtig allemaal maar wij kunnen hen de les niet spellen na wat wij allemaal uitgestoken hebben!!!

 • jos robben

  er zijn op dit moment in Angola en Congo meer bosbranden dan in Brazilië maar de hypocriete extreemlinkse msm berichten hier bewust niet over

 • henri vanderhoven-peters

  Ik denk niet dat men de draagwijdte snapt wat hier aan de hand is."DE" longen van de wereld worden afgestookt.Zagen over klimaatopwarming terwijl men dit daar toelaat.Hypocriete wereldleiders!!!!!