Alweer een reddingsschip in nood: Ocean Viking bijna zonder eten

Op het schip zou nog een rantsoen voor vijf dagen beschikbaar zijn.
AFP Op het schip zou nog een rantsoen voor vijf dagen beschikbaar zijn.
De Ocean Viking, een reddingsschip dat migranten oppikt in de Middellandse Zee en al twee weken vastzit tussen Italië en Malta, dreigt zonder voedsel te geraken. Dat heeft de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) gezegd. Portugal is bereid om 35 van de 356 opvarenden op te vangen.

AZG beheert het schip samen met een andere hulporganisatie SOS Mediterranee. Volgens een tweet van AZG is er enkel nog een standaardrantsoen voor vijf dagen voorradig op het schip. "Onze medische staf maakt zich zorgen over de mentale toestand van de opvarenden", vervolgt de tweet. Volgens de organisatie zitten er 356 mensen aan boord en die zitten al dertien dagen vast, zonder het vooruitzicht op een veilige plek terecht te kunnen.

Portugal doet nu een eerste inspanning. Volgens een persmededeling van de Portugese overheid zijn ook andere landen bereid om opvarenden op te nemen, denk maar aan Frankrijk, Duitsland, Roemenië en Luxemburg.

Portugal is een van de landen die het meest open staan om migranten van de reddingsschepen op te nemen. Het land heeft er al 132 opgenomen sinds vorig jaar. Portugal roept regelmatig de andere lidstaten van de Europese Unie op om een oplossing te vinden voor het migratieprobleem. 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tho Nae

  Het VBelang weet er raad mee we kiezen er voor en toch staan ze weer aan de kant denk de volgende verkiezing extra na

 • Christophe Vandepoel

  Als het eten op is hebben die Afrikanen toch nog wat blanke hulpverleners om in de grote stoofpot te steken. Ze kunnen dus nog wel even verder.

 • leppens victor

  Die moreel superieuren hebben blijkbaar nog nooit van een shipshandler gehoord,of gewoon selectief doof voor logische oplossingen. Zoals gewoonlijk scheppen zij er behagen in prolemen te maken waar er absoluut geen zijn. mvg.

 • Karel Van Geel

  Pure georganiseerde mensensmokkel, de enige oplossing is die van Savini de havens sluiten. De NGO's die deze mensen zogezegd "redden" maar in feite zorgen voor transport van illegalen mogen dit gerust doen maar dan moeten ze hun passagiers weer afzetten aan de kust van waar ze vertrokken zijn.

 • Emile De Smedt

  Nogmaals als het mag.Lading uit kluiten gewassen jonge mensen.Zelden een vrouwmens met kind maar dat is voor galerij.Vraag wat hen en wie hen naar hier lokt.Hoe weten met zekerheid er te komen.Te lui om in eigen land aan opbouw te werken maar hiet leefloon om te niksen.Er zijn zeldzame uitzonderingen.Wie kan oversteek organiseren en de NGO er toevallig steeds als de kippen bij.Europa,zal vingertje opsteken naar ons nooit naar diktaturen en profitariaat ginder.Centjes????