Alweer een cruciale brexit-week: Britse premier Theresa May vecht nog altijd voor haar politiek overleven, Britse bedrijven verliezen geduld

De Britse premier Theresa May.
AFP De Britse premier Theresa May.
Het wordt bijna niet meer bij te houden. Ook al is de zomervakantie ingezet, deze week wordt opnieuw cruciaal voor de Britse premier Theresa May. Vandaag ontmoet ze haar Nederlandse collega Mark Rutte, later spreekt ze nog met Duits bondskanselier Angela Merkel. Dat alles in aanloop naar de 'vakantievergadering' van vrijdag waar May hoopt haar regering eindelijk op één lijn te krijgen over de toekomstige handelsrelatie met de EU. De bedrijven in Groot-Brittannië zijn het ondertussen beu dat er geen vooruitgang wordt geboekt.

May ontvangt haar regeringsleden vrijdag in het 'buitenverblijf' Chequers, de ambtswoning op het Britse platteland die ter beschikking staat van de premier, een 65-tal kilometer ten noordwesten van Londen. Bedoeling van de vergadering is overeenstemming te vinden over de Britse 'white paper' waarin de visie van de regering over de toekomstige handelsrelatie met de EU uit de doeken wordt gedaan. 

Die visie is, op amper negen maanden voor de brexit, nog altijd niet duidelijk. Op de Europese top van vorige week waarschuwden de andere EU-leiders dat de tijd nu wel stilaan begint te dringen. 

Maar volgens May is er over bijna alles een akkoord met de EU. Enkel de status van Noord-Ierland zou nog onduidelijk zijn. 

Waarnemers zijn echter minder optimistisch. Er bestaan nog altijd grote meningsverschillen tussen eurosceptici en voorstanders van een zo zacht mogelijke breuk met de EU. Jacob Rees-Mogg, invloedrijk euroscepticus in de regering, waarschuwde May gisteren nog eens dat ze haar engagementen moet nakomen wil ze haar regering redden.

Alan Duncan, staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, reageerde daarop dat de "aanhangers van ideologisch rechts in de minderheid zijn, ondanks het lawaai dat ze maken". "Ze zouden beter zwijgen."

"Geduld is op"

De Britse kamers van koophandel (BCC) waarschuwden premier Theresa May ondertussen vanmorgen "dat hun geduld op is". De belangenorganisatie publiceerde een lijst van 23 "reële" vragen waarop volgens haar heel dringend een antwoord moet komen als Groot-Brittannië in maart volgend jaar uit de Europese Unie stapt. Het gaat dan om kwesties rond BTW, invoertarieven, douanemaatregelen en allerhande regelgeving. "Welke goederen zullen aan nieuwe procedures onderworpen worden en vertraging ondervinden aan de grens? Welke Britse controles zullen door de EU erkend worden? Zullen Britse bedrijven hun personeel naar de EU kunnen transfereren zoals vandaag of niet?", zijn enkele van de concrete vragen.

De afgelopen dagen trokken enkele grote spelers, zoals Airbus en BMW, al aan de alarmbel. Ze waarschuwden dat ze hun investeringen in Groot-Brittannië aan het herbekijken zijn en mogelijk zelfs zullen verhuizen bij het ontbreken van een brexit-akkoord.

"De afgelopen twee jaar hebben de bedrijven heel wat geduld getoond", zegt Adam Marshall van de Britse kamers van koophandel. "Maar nu is de tijd bijna op en komen de bedrijven op een breekpunt. Het wordt tijd dat politici het gekibbel stoppen en voorrang geven aan de nationale belangen."

Britse regeringskringen beklemtonen wel wel degelijk rekening te houden met de zorgen van de bedrijfswereld. "Er wordt met de EU onderhandeld over een implementatieperiode tot december 2020, waardoor bedrijven dus met vertrouwen hun activiteit kunnen voorzetten, aan dezelfde voorwaarden als vandaag", stelt een bron tegenover de Britse openbare zender BBC.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Haha Hugo Van de Velde, ja, een schoon mens is het niet, en dan druk ik me nog zacht uit.

 • Christine Laevers

  Dat May die job kreeg was gewoon omdat al de rest in zijn broek piste van de schrik voor zo'n 'hell of a job'. Ze doet dat heel goed. Vele naiëve mensen dachten dat dat hup in een twee drie in orde zou zijn. Neen, zoiets duurt jaren! Maar het gaat de goede richting uit. Ze wordt neergesabeld, ze wordt aangevallen, er worden haar deadlines opgelegd door mensen met de helft van haar competenties ... doe het maar eens. Uiteindelijk kan je niet iedereen tevreden stellen maar iedereen verwacht dat.

 • Gerry Cle

  Haha, de Britten menen nog altijd dat ze onder dezelfde voorwaarden zullen kunnen handel drijven als voorheen.

 • hugo van de velde

  Zet die May eens af zeg ! Ik wordt al ziek alleen van haar te moeten zien !

 • Nico Steyaert

  David Cameron...het verhaal van de elite opleidingen in de UK die zodanig goed zijn dat alle banden met het normale bestaan van Jan modaal verloren gaan. Met desastreuze gevolgen van dien voor UK en helaas zullen wij het ook voelen. Kapitalisme op zijn top maar toch flop.