Alweer Britse minister die opstapt uit protest tegen brexitakkoord: “Dit goedkeuren betekent dat wij ons klaarmaken voor mislukking”

 Sam Gyimah (42) wordt getipt als toekomstige leider van de Conservatieve partij. Hij is niet langer Brits minister voor wetenschappen.
wikimedia commons Sam Gyimah (42) wordt getipt als toekomstige leider van de Conservatieve partij. Hij is niet langer Brits minister voor wetenschappen.
De Britse conservatieve minister voor wetenschappen Sam Gyimah stapt op uit protest tegen het brexitakkoord dat premier Theresa May heeft gesloten met de EU. Gyimah kondigde zijn vertrek vrijdag aan in de krant The Daily Telegraph.

Volgens Gyimah (42) is het akkoord niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk, omdat het land zijn stemrecht en vetorecht opgeeft. Het goedkeuren betekent volgens hem dat “wij ons klaarmaken voor mislukking". “Het betekent een democratisch deficit en een verlies aan soevereiniteit dat het publiek nooit zal accepteren”, stelt hij.

Gyimah is al het zevende lid van het kabinet dat opstapt sinds May vorige maand een aantal afspraken vastlegde met de Europese Unie. Dat akkoord moet op 11 december wel nog de goedkeuring krijgen van het Britse parlement.

De doorslag voor zijn beslissing was May's aankondiging vrijdag dat het Verenigd Koninkrijk zich terugtrekt uit het Europese satellietproject Galileo en een eigen satellietnavigatiesysteem wil ontwikkelen. Het land heeft ongeveer 1,4 miljard euro in het Galileo-project geïnvesteerd, geld waarover het ruziet met de Europese Commissie. Gyimah verwacht dat dit geld nu verloren is. Volgens Gyimah is dit een “klaroensignaal" dat de Britse belangen “herhaaldelijk en permanent stukgeslagen zullen worden door de EU27 voor vele komende jaren".

Als parlementariër voerde Gyimah campagne tegen de brexit. Hij wordt gezien als een mogelijke toekomstige leider van de Conservatieve Partij.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat sommige nihilisten blijven geloven dat de UK beter af zou zijn na een Brexit, tegen alle logica in. Niet toevallig zijn dit dezelfde mensen die een would-be dictator in de VS op deze fora ophemelen.

 • Roger Rymen

  Rare jongens die Engelsen: Europa verlaten en dan zeker een krimp van 5 % van hun economie, dus van hun inkomen. Gele hesjes gaan daar ook nog veel werk hebben.

 • Jan De Bisschop

  Kennelijk toch iemand met gezond verstand.

 • Serge Surmont

  Brexit is niet logisch, doch noodzakelijk om de euro te vernietigen. Kapitalistische belangen.

 • luc baken

  tot nu toe is europa enkel goed geweest voor de armere landen en de uitgerangeerde politiekers die er nog een vet pensioen aan overhouden . nog even op de tanden bijten en we kunnen eindelijk eens gaan beginnen met onze staatsschuld af te betalen . de britten staan er beter voor