Altijd en overal een mondmasker in Catalonië tot er een vaccin is

De Catalaanse premier Quim Torra
EPA De Catalaanse premier Quim Torra
Catalonië voert vanaf vandaag een algemene mondmaskerplicht in uit vrees voor een nieuwe verspreiding van het coronavirus, en dat tot er een vaccin gevonden is. Dat heeft de Catalaanse premier Quim Torra gezegd. Het gaat om een strikte verplichting: het mondmasker moet namelijk ook worden gedragen als er voldoende afstand kan worden gehouden.

Twee weken geleden werd de noodtoestand in Spanje beëindigd, maar in Catalonië stak het virus weer de kop op in tuinderijen rond de stad Lleida (provincie Lérida): in één dag werden er 60 nieuwe besmettingen geteld en het 200.000 inwoners tellende gebied is sinds zaterdag afgegrendeld.

Iedereen in de regio Catalonië vanaf de leeftijd van 6 jaar moet nu dus binnen en buiten een mondmasker dragen tot er een vaccin is gevonden tegen het gevreesde virus. De verplichting geldt voor alle openbare ruimten. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor mensen die op doktersadvies geen masker dragen.

Lakse houding

Een deel van de bevolking neemt immers een laksere houding aan tegenover de voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De voorbije 24 uur zijn ook twee nieuwe uitbraken vastgesteld van het coronavirus in de provincies Granada en Malaga. Covid-19 heeft in Catalonië al aan ruim 12.500 mensen het leven gekost.

In heel Spanje moet buiten een mondmasker op in ruimten waar mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Op de meeste stranden worden echter geen mondmaskers gedragen en ook in Spaanse café’s en restaurants zijn ze zeldzaam. Het is nog niet duidelijk wat de Catalaanse overheid precies wil op stranden en in de horeca.

Zoek je nog een goed mondmasker? Bekijk hier ons aanbod op HLN Shop. 

Lees ook:

Mondmasker verplicht tijdens eerste warme weekend aan zee? Volgen andere kustgemeenten voorbeeld van Blankenberge?

Galiciërs beleven tweede lockdown: “Mensen dachten dat we onschendbaar waren” (+)

Spaanse vrouw draagt mondmasker op fiets, Barcelona
Photo News Spaanse vrouw draagt mondmasker op fiets, Barcelona14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ilse Braet

  Hier in Portugal reeds verplicht sinds maart, overal waar geen 2 meter afstand kan gehouden worden. Is normaal geworden en niemand klaagt, ook nu niet met 35+ graden!

 • Bruyninckx Christel

  Mooi.Zijn nog landen die politieke moed hebben.Kleine moeite,grote resultaten.en duidelijk.Het getuigt tevens naar respect voor gezondheidszorg, je medemens en de wil om doden te beperken.Zo zie ik dat.

 • Wesley Bollens

  Ja daaaag in winkels is dat te begrijpen maar niet als je buiten met je hond gaat wandelen wereld is zot geworden nene ik zal er wel een dragen in de winkel maar niet altijd en overal

 • freddy cardoen

  Heel goed , ik hoop dat ze hier in België ook is wakker worden . Preventie kan veel miserie voorkomen .

 • Rudi De Man

  Akkoord, mondmasker zou verplicht moeten zijn, totdat er een vaccin is...