Altijd al gedroomd van een plek onder de zon? Siciliaans stadje verkoopt huizen aan 1 euro

Sambuca
Getty Images/iStockphoto Sambuca
Nood aan een streepje zon om de winter door te komen? Sambuca op Sicilië kan je aan een dosis vitamine D helpen voor geen geld. Vanaf nu kan je er een (vakantie)huis op de kop tikken voor minder dan de prijs van een espresso: 1 euro.

Het stadje is idyllisch op een heuvel gelegen en de stranden zijn vlakbij. Tientallen huizen staan er in de uitverkoop om de gemeenschap nieuw leven in te blazen. Net als vele andere plekken in Italië heeft Sambuca te kampen met leegstand omdat de jongere inwoners naar de grootstad zijn verhuisd.

Het is niet de eerste Italiaanse stad die buitenstaanders lokt met verleidelijke aanbiedingen, maar volgens lokale ambtenaren schrapt Sambuca alle bureaucratische rompslomp om ervoor te zorgen dat iedereen die geïnteresseerd is min of meer meteen kan toeslaan.

“We doen deze actie om te voorkomen dat het mooie Sambuca in verval raakt en buitenlandse kopers kunnen ons daarbij helpen”, legt burgemeester Giuseppe Cacioppo uit.

“In tegenstelling tot andere steden die dit alleen maar hebben gedaan als promotiestunt, is de gemeente eigenaar van alle huizen die in de uitverkoop staan”, zegt Cacioppo . “Indien je het huis wil, zal je in geen tijd de nieuwe eigenaar zijn.”

Sambuca
Getty Images/iStockphoto Sambuca

Addertje onder het gras

Maar er zit wel een addertje onder het gras. De nieuwe eigenaren moeten zich ertoe engageren om de woning binnen de drie jaar op te knappen. En die renovatie moet minimaal 15.000 euro kosten. Ze zullen ook een borg moeten ophoesten van 5.000 euro die wordt teruggeven van zodra de renovatie is voltooid.

Maar dan nog blijft de deal ontzettend voordelig, vindt de burgervader. “Kopers zullen zeker niet teleurgesteld zijn”, verzekert Cacioppo. “Dit stukje vruchtbaar land wordt ook wel het aards paradijs genoemd. We bevinden ons in een natuurgebied bezaaid met historisch erfgoed. Prachtige stranden en heuvels omringen ons. Het is hier stil en vredig. Kortom, het is een zalig oord om de stress te ontvluchten en helemaal tot rust te komen.”

Contact info: case1euro@comune.sambucadisicilia.ag.it
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Op de Beeck

  Plus ook bijkomende kosten van 10.000 à 20.000 euro om de afwatering (toiletwater en waswater) conform te maken aan de EU-normen.

 • Michael Dimers

  Als je de foto's ziet dan is dat 0,75€ teveel gevraagd !

 • andre Dewilde

  100 huisjes verkocht, dan zit je gegarandeerd 100 jaar tussen de renovatie-omgeving. Van rust gaat niets in huis komen. Dus voor stress, allen daarheen. Behalve ik ;))

 • Pieter De Ruyter

  Het binnenland van Sicilië,veel valt daar niet te beleven.Bovendien is het westen van Sicilië het hartland van de maffia.

 • Wannes Vermeir

  De Sicilianen zelf hebben veel last van maffia, ik ben er zelf geweest en ik heb met mijn eigen ogen de maffia over sicilie zien heersen. Daarom verkopen ze die huizen. Anders word het toch afgebrand of vernielt.