Als een alien op een country-optreden

Melania krijgt vrouwelijke Trumpsters maar moeilijk op dreef

Getty Images
Een handvol dagen voor de verkiezing is Melania Trump voor het eerst sinds haar beruchte plagiaatspeech weer op het voorplan gestapt. Haar lastminuteverschijning heeft maar één doel: de gekrenkte vrouwelijke kiezer terug naar de Trumpstal lokken. "Waw, she is hot!"

Zelfs voor Melania komen ze op een doordeweekse middag met plezier hun kot uit, de fanatieke Trumpsters. In iets minder groten getale dan voor haar echtgenoot, maar toch: zo'n duizend wachtenden slingeren zich in een lange rij door een halfleegstaand winkelcentrum. Terwijl The Donald een paar honderd kilometer verder in North Carolina speecht, geeft Melania Trump haar eerste en misschien ook enige rally van de campagne in Berwyn, ergens in de suburbs van Pennsylvania. Hier wonen de blanke arbeiders die de staten rond de Midwest zo'n verrassend vruchtbare voedingsbodem maken voor haar echtgenoot, de miljardair. En ja, het publiek is bijna volledig blank, maar verder even gevarieerd als bij een gewone Trumprally.

Opgestoken middelvinger

Natuurlijk zie je de jongens met de honkbalpetjes, die zojuist in hun pick-uptrucks met opgestoken middelvinger langs de demonstranten bij het stoplicht zijn gereden. Maar ook vaders met kinderen en veel vrouwen. Opvallend veel vrouwen, die Melania Trump wel 's met eigen ogen willen taxeren. Da's ook de bedoeling. Trump moet meer vrouwelijke kiezers overtuigen om nog een kans te maken, maar zelf is hij daarvoor niet meteen de meest geschikte ambassadeur. Hij opperde dat vrouwen strafbaar moeten zijn bij abortus. Hij alludeerde op de maandstonden van een journaliste. Hij schold op een voormalige Miss Universe. Telkens was de verontwaardiging groot, maar zelf heeft Trump altijd weinig woorden vuilgemaakt aan zijn misstappen. Ook Melania bleef meestal zedig zwijgen. Toen ze toch een keer in de spotlights stond, met een speech tijdens de Republikeinse conventie in juli, liep het meteen mis. Melania bleek enkele passages letterlijk gekopieerd te hebben uit een toespraak van first lady Michelle Obama. Een flater van de speechschrijver in kwestie, maar de oorverdovende hoon richtte zich, logisch ook, op Melania's witbejurkte verschijning. Het incident kwam naar verluidt erg hard aan bij mevrouw Trump, die sindsdien grotendeels uit beeld verdween, "om voor onze zoon te zorgen", aldus Donald.

Te gemeen, te grof

Maar toen was er 'Pussygate', en de resem vrouwen die Trump in de slipstream beschuldigden van seksueel geweld. Na elf dagen van onophoudelijk nieuws over de losse handen en dito zeden van haar man kreeg de Trump-campagne Melania dan toch zo ver om het voor de camera's voor hem op te nemen. Haar reactie op de zoveelste denigrerende commentaren van haar man? Ze suste: Donald was er een beetje ingeluisd, het was jongenspraat en ze had hem vergeven.


En nu het in de laatste kronkelige bochten van de campagne alle hens aan dek is, wordt ze opnieuw voor de leeuwen gegooid. Je zou bijna medelijden met haar krijgen. Het oogt ook gewoon ráár, zo'n ultraglamoureuze verschijning als Melania Trump, op een donderdagmiddag in een aftandse sportzaal in Pennsylvania. Waar Trump ondanks al zijn miljarden toch nog oogt en klinkt als één van z'n eigen fans, lijkt zijn vrouw hier met haar dure couturekledij, strakgebotoxte gelaat en vuistdik Sloveens accent eerder een buitenaards wezen dat per ongeluk op een country-optreden is beland. Geen woord over de vermeende indiscreties van haar man, wel een redelijk voorspelbaar betoog over de toekomst van de Amerikaanse kinderen, de kracht van geloven in je dromen en het gezin als de hoeksteen van de samenleving. "Onze cultuur is te gemeen geworden, te grof. We moeten opletten hoe we ons op sociale media gedragen", zegt Melania. Toch een opmerkelijk statement voor de echtgenote van Donald Trump.


De fans, zeker de vrouwelijke, gaan beduidend minder uit de bol dan op een normale Trumprally. Maar ze staan wel allemaal vierkant achter Trump, en dus ook achter Melania. "She's really hot", stoot er eentje haar man aan. De roze borden met 'Women for Trump' gaan hand over hand. Pussygate, door veel media geïnterpreteerd als het begin van het einde van Trump, is voor velen hier alweer een gepasseerd station. "Hij bedoelde het niet zo", "Iedereen verspreekt zich wel eens", "Mijn man praat ook zo als hij gaat bowlen." Voor geen van hen is het een struikelblok. Ze hebben het gezien, en zijn eromheen gelopen. "Ach, al dat gedoe over wat Trump over vrouwen heeft gezegd, dat soort dingen zeggen alle jongens toch?", vindt Jeanie DeMarco (37). "Trump mag dat niet zeggen, maar Bill Clinton vergeven ze wel. Die man mag nooit meer voet zetten in het Witte Huis!" Haar 70-jarige moeder, zegt Jeanie, is het niet met haar eens. "Zij is voor Hillary, maar dat komt omdat ze op een gegeven moment een liberale vriend kreeg."

Gebeitelde glimlach

"Er moet wat veranderen", roept Melania. "Misschien niet voor ons, maar in elk geval voor onze kinderen en kleinkinderen. Let's make America great again!" De mensen in de zaal slikken het als zoete koek. Laat de rest van de wereld haar eigen boontjes doppen, nu zijn de Amerikanen aan de beurt. Hier zitten mensen die ontslagen zijn bij de plaatselijke papierfabriek of bouwmaatschappij. Ze werken wel weer, maar tegen een lager loon, of parttime, met minder vakantie en met een duurdere verzekering. "Voor velen van ons zitten er niet genoeg uren in de dag om het hoofd boven water te houden", zegt Danielle Everwent. Ze is ervan overtuigd dat Trump Pennsylvania toch zal weten binnen te slepen, hoewel hij in deze staat achterligt op Hillary. "Polls zeggen niet veel. Er zijn heel veel mensen die op Trump gaan stemmen, maar die daar niet voor uit durven te komen omdat ze bang zijn om uitgelachen te worden. Zelf houd ik er op mijn werk ook mijn mond over."

En Melania? Na amper een kwartier verlaat die het podium zoals ze er op stapte, met een Mona Lisa-glimlach gebeiteld op het gezicht. Taak volbracht. Ze mag weer terug naar haar penthouse in Trump Tower.