Exclusief voor abonnees

Alpen krijgen volle laag: zware sneeuwval, regen en windstoten tot 250 km per uur geselen skigebieden

BELGAIMAGE
De Franse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpen worden geteisterd door extreme sneeuwval, slagregens en zware windstoten tot 250 km per uur in het hooggebergte. "Liften zijn gesloten en we worden gevraagd om binnen te blijven. Het risico op lawines is te groot", zeggen Vlamingen ter plaatse.

Het is lang geleden dat er in deze periode van het jaar zoveel sneeuw lag in zowat alle skigebieden van de Franse, Zwitserse, Oostenrijkse en Italiaanse Alpen. In de hoger gelegen gebieden in Frankrijk kwam er in 48 uur meer dan 2 meter bij. "Wie voor de kerstvakantie koos, heeft dus goed gegokt, maar jammer genoeg gaat de sneeuwval sinds gisteren gepaard met hevige stormwinden die in het hooggebergte tot 250 km per uur kunnen gaan", zegt Roel Van den Bekerom van Wintersporters.be. "

Muren van sneeuw in het Franse Vaujany (1200m) / Isère.
RV Muren van sneeuw in het Franse Vaujany (1200m) / Isère.

Door de zware wind is er acuut lawinegevaar, niet alleen van de hellingen, maar ook door sneeuw die van daken afvalt. Honderden liften in populaire skigebieden in de Savoie, de Isère en de Haute Savoie zijn woensdag uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Ook in Oostenrijkse skioorden, zoals Ischgl en St. Anton, is inmiddels alles dicht wegens te veel wind. Zelfs de Duitse Zugspitzebahn ontsnapt niet aan het noodweer. Enkel in Italië is er geen vuiltje aan de lucht. 

In de dalen heeft de sneeuwval bovendien plaatsgemaakt voor regen en die kan voor wateroverlast zorgen. Tussen nu en vrijdag valt er bijna 3 keer zoveel sneeuw en regen als in de Benelux in een hele maand. Niet bepaald ideaal skiweer. 

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ronny cuypers

  En dat is ongetwijfeld nog maar het begin van de wijzigingen die we zullen moeten ondergaan.

 • els Vermoortele

  Wat zijn we weer lief voor onze medemens, victorie kraaien omdat een andere mens, die mss hard gewerkt heeft voor deze vakantie, zijn vakantie naar de knoppen is!! Jullie zouden u moeten schamen

 • Dimi Bauwens

  Gino, dat is hoe de aarde zich herstellen zal. Geef het nog wat tijd..

 • Sonia Haelterman

  de natuur wreekt zich want we zijn met te veel

 • Frans Dedokker

  Goed zo!