Almaar meer vluchtelingen in opvangkampen op Griekse eilanden

AFP
De toestroom van vluchtelingen en andere migranten naar de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee houdt maar aan. Gisteren arriveerden 417 mensen uit Turkije. Dat deelde het ministerie van Migratie in Athene vandaag mee. Intussen zitten in de vluchtelingenkampen op de eilanden al 20.429 mensen bij elkaar gepropt. De opvangkampen op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos hebben samen slechts een capaciteit voor 6.338 mensen. 

De toestand in de kampen van Moria op Lesbos en op Samos is het schrijnendst. Op het eiland met een bevolking van rond de 85.000 mensen verblijven ruim 11.000 migranten. Maar ook op Samos is de situatie kritiek. Het opvangkamp daar heeft een capaciteit van slechts 648 mensen, maar momenteel leven er ruim 4.000 mensen op elkaar geperst.

De gemeentebesturen, burgemeesters en de gouverneur van de eilanden waarschuwen voor oncontroleerbare toestanden. In het kamp van Moria komen steeds vaker rellen, vechtpartijen tussen migranten en mishandelingen van vrouwen en kinderen voor, zeggen medewerkers van hulporganisaties.

De asielprocedures verlopen wegens een gebrek aan personeel erg moeizaam. Sinds maart 2016  - toen het akkoord tussen de EU en Turkije over de deportatie van migranten in werking trad - zijn volgens de politie slechts 1.725 mensen naar het buurland teruggestuurd.

REUTERS
AP29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Peeters

  Stefan Janssens ,ben er 100 % mee eens.

 • dominique castelein

  erdogan wordt toch rijkelijk betaald om die gelukzoekers bij hem te houden,in zijn islamland,wij moeten ze niet,

 • Rosa Cockx

  Onmiddellijk terug is dat nu zo moeilijk. Anders zal het nooit opgelost geraken.

 • Tony Vandermaelen

  Het feit dat er teveel zijn betekent dat ze er niet genoeg terug sturen.

 • Pieter Vandoren

  Is het nu zo moeilijk je eens in de plaats te stellen van mensen die alles achterlaten om welke vorm van miserie dan ook te ontvluchten?