Alles wat we nu weten over schietpartij Las VegasBij de schietpartij in de Amerikaanse gokstad Las Vegas (Nevada) zijn minstens 59 doden gevallen. Zeker 527 mensen raakten gewond. Nog heel wat slachtoffers zouden in kritieke toestand verkeren. Dat bevestigt de politie. De schutter is de 64-jarige Stephen Paddock uit Mesquite, Nevada, een plaatsje op 120 kilometer ten noordoosten van Las Vegas. Na de massamoord bracht hij zichzelf om in zijn hotelkamer. Het gaat om de dodelijkste schietpartij uit de geschiedenis van de VS. Terreurgroep IS heeft de schietpartij opgeëist, maar volgens de FBI had de schutter geen banden met een internationale terreurorganisatie.

De schutter opende het vuur "op een publiek van meer dan 22.000 concertgangers vanuit zijn hotelkamer op de 32ste verdieping van het Mandalay Bay Hotel omstreeks 22.08 uur (vanochtend 7.08 uur Belgische tijd, nvdr.)", aldus de politie in een persbericht. "De slachtoffers waren aan de andere kant van de straat aanwezig op het Route 91 Harvest Festival."

Terreurgroep IS heeft de schietpartij opgeëist via hun eigen persbureau Amaq. Paddock zou zich maanden geleden tot de islam bekeerd hebben. De FBI zegt echter dat ze geen aanwijzingen hebben gevonden dat de schutter banden had met een internationale terreurorganisatie. 

De beroemde Strip in Las Vegas
avh De beroemde Strip in Las Vegas

Ooggetuigen meldden een groot aantal schoten, die te horen waren op filmpjes die mensen tijdens het concert maakten. Een vrouw die het festival bijwoonde, vertelde dat er vele schoten waren afgevuurd, waarschijnlijk uit een automatisch geweer. Ze zei met haar vrienden dekking te hebben gezocht, waarna ze over een hek sprongen om weg te vluchten. Ze verklaarde ook over lichamen te zijn gekropen.

afp

Politiecommando's stormden het hotel binnen om de dader te zoeken, meldden CNN en de New York Times. Ze troffen de dader dood aan. De politie van Las Vegas heeft bekendgemaakt dat de dode schutter de 64-jarige Stephen Paddock is uit Mesquite, Nevada, een plaatsje op 120 kilometer ten noordoosten van Las Vegas.

In de hotelkamer werden minstens 10 vuurwapens aangetroffen. Volgens Het Amerikaanse persbureau Associated Press waren er in totaal zeker 17 wapens in de kamer. Twee wapens stonden op een statief opgesteld aan twee ramen, meldt de New York Times. Het motief van de dader is niet gekend.

Opmerkelijk: de vader van Stephen Paddock stond acht jaar lang op de FBI-lijst van meest gezochte criminelen, meerbepaald van 10 juni 1969 tot 5 mei 1977. Dat weet CNN. Benjamin Hoskins Paddock is enkele jaren geleden gestorven. "Hij was op de vlucht toen ik geboren werd", stelt Eric, de broer van de dader.


Op een FBI-affiche uit 1969 is Benjamin inderdaad te zien. Hij was al veroordeeld voor onder meer een bankoverval en autodiefstal. Hij werd omschreven als een psychopaat met zelfmoordneigingen.

De politie zocht lange tijd naar andere schutters maar meldde tijdens een persconferentie dat ze uitgaat van één dader. De vrouw die in de nasleep van de schietpartij werd gezocht omdat ze in het gezelschap van de schutter zou hebben verkeerd, heeft contact gehad met inspecteurs van de politie van Las Vegas. Die "denken niet dat ze betrokken is bij de schietpartij op de Strip", zei de politie volgens de Amerikaanse zender CNN.

De dader van de schietpartij, de 64-jarige Stephen Paddock uit Mesquite, Nevada.
Twitter De dader van de schietpartij, de 64-jarige Stephen Paddock uit Mesquite, Nevada.

Daarnaast zoekt de politie twee voertuigen die met de schutter worden geassocieerd. De politie vraagt ook iedereen die beelden heeft gemaakt, om contact op te nemen. Nog volgens de politie zijn verschillende agenten die geen dienst hadden en aanwezig waren bij het festival, omgekomen in de schietpartij. De sheriff zei dat ondanks de "verwarring en hysterie" in de nasleep, berichten over meerdere schietpartijen "vals" zijn.

De brandweer van Clark County schatte dat ongeveer 406 mensen naar ziekenhuizen in de omgeving zijn gebracht, aldus de LVMPD. 59 mensen zijn omgekomen. Onder de gewonden zijn ook twee agenten die wel dienst hadden.

afp

Het onderzoek loopt nog volop. Mensen wordt gevraagd om de befaamde Strip in de gokstad te vermijden. De internationale luchthaven McCarran bij Las Vegas is deels heropend. Enkele vluchten zijn hervat, maar reizigers moeten rekening houden met vertragingen. In een bericht op Twitter raadt de luchthaven reizigers aan bij hun maatschappij na te gaan of en wanneer hun vlucht doorgaat.

reuters

Mensen in Las Vegas kunnen op Facebook aangeven dat ze veilig zijn. De site heeft een Safety Check geopend, waarmee mensen hun vrienden met één druk op de knop gerust kunnen stellen. De Facebook Safety Check werd eerder onder meer gebruikt bij aanslagen in Londen, Manchester, Berlijn, Parijs, München, Nice en Turkije.

afp

Countryzanger Jason Aldean, die aan het laatste nummer van zijn set bezig was toen de schietpartij begon, is veilig en wel. De 40-jarige zanger was één van de headliners van het Route 91 Harvest Festival.

epa

Via Twitter maakt president Donald Trump zijn condoléances over aan de slachtoffers en hun familie. 'God bless you', voegt hij er aan toe. De dodelijkste schietpartij uit de geschiedenis van de VS, die volgens de politie niets met terrorisme te maken heeft, wordt een test voor het recht op wapenbezit waarvan president Trump fervent voorstander is.

afp20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Vanderaert

  Dit lijkt ook geen terrorisme, tenzij onderzoek dat bewijst. Terrorisme heeft een politiek doel, het heeft niets te maken met het geloof of de afkomst van de daders. Hier lijkt het erop dat een blanke man het Noorden kwijt was en een typische mass shooting heeft uitgevoerd. Tenzij men zou vinden dat hij een politiek motief had.

 • Jan Maarten

  Als de slachtoffers nu een wapen bij zich hadden gehad om zich te verdedigen, konden ze naar de 32e verdieping schieten en hopen dat ze niemand anders raakten, of een raketwerper dan was de hele verdieping er aan. Toch wel een goed argument, niet ?

 • Ben Rechtuit

  Men zou versteld staan te weten hoeveel wapens(ook automatische) in de VS in omloop zijn. Ben er tweemaal geweest en heb er supermarkten bezocht waar allerhande wapens vrij over de toonbank konden. Onvoorstelbaar! Jammer, maar onvermijdbaar dat het soms erg mis loopt.

 • Philippe De Swert

  @Adam Beyer: Blijkt volgens de CBS dat de man gekend is bij de politie, dus die koopt geen wapens legaal (background check faalt). Dus de wapenwet heeft hem niet gestopt, maar heeft wel voorzieningen om dat te doen. @Jaak Meyers: Ook in de VS zijn automatische wapens zo goed als verboden voor burgers (juist zoals in Europa trouwens). Enkel via NFA goedkeuring en met heel veel geld kan men zoiets legaal verkrijgen, wat deze schutter waarschijnlijk niet heeft gedaan.

 • Adam Beyer

  Het maakt toch helemaal niet uit of zijn daad onder de definitie van terrorisme valt of niet? Het feit dat hij uitgeschakeld is is het voornaamste en dat de nabestaanden voldoende steun krijgen. En ze zouden daar ineens hun wapenwet eens kunnen herzien.