Alles wat we nu weten over de aanslag van Nice

Een vrachtwagen is gisterenavond op de drukke Promenade des Anglais in Nice ingereden op een menigte. Daarbij zijn volgens de laatste berichten minstens 84 mensen om het leven gekomen, onder wie twintig kinderen. 52 slachtoffers verkeren nog in levensgevaar. De chauffeur, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, is doodgeschoten.

Een vrachtwagen is gisteren om 22.30 uur met hoge snelheid ingereden op een menigte van duizenden mensen, die op dat moment aanwezig waren op de beroemde Promenade des Anglais om naar het vuurwerk te kijken naar aanleiding van de Franse nationale feestdag.

Bij die actie werden mensen over een lengte van twee kilometer van de weg gemaaid. Op videobeelden is te zien hoe de menigte in paniek wegstormt. "De mensen vluchten weg, het is paniek. Hij is de Promenade opgereden en hij reed op iedereen in," vertelt Damien Allemand, journalist van Nice-Matin. "Er zitten mensen onder het bloed, zonder twijfel veel gewonden."

In de vrachtwagen werden identiteitspapieren aangetroffen van een 31-jarige man met de Frans-Tunesische nationaliteit. Intussen is bevestigd dat die man, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de dader van de aanslag is.

REUTERS

Slachtoffers

In een eerste verklaring vannacht liet president Hollande weten dat er 77 doden zijn gevallen, onder wie twintig kinderen. Het dodental is intussen opgelopen tot 84, waaronder 10 kinderen. Er er zijn nog steeds 52 gewonden in levensgevaar. Op de promenade lagen over honderden meters lichamen op de grond.

Stilaan raakt meer informatie bekend over de identiteit van de slachtoffers. Naast Fransen, zijn er ook slachtoffers uit Duitsland, Tunesië, Algerije, de Verenigde Staten, Rusland, Armenië, Oekraïne en Zwitserland. Over eventuele Belgische slachtoffers is nog geen zekerheid, al maakte minister Didier Reynders via Twitter bekend dat er gevreesd wordt voor het leven van een Belg van Russische afkomst en een Kazachse vrouw die in ons land woonde.

President Hollande heeft beslist om de nationale reserve, die bestaat uit burgers die in het leger of de gendarmerie hebben gezeten, in te zetten om veiligheidsdiensten te helpen. Hij sprak over een "monsterlijke daad" die plaatsvond op de nationale feestdag, "een symbool van vrijheid".

De noodtoestand wordt gehandhaafd en voor minstens drie maanden verlengd. "Deze aanval met terroristisch karakter kan niet genegeerd worden", aldus Hollande. "Het is duidelijk dat we alles moeten doen opdat we de strijd met de terroristen aankunnen", klinkt het strijdvaardig. "Frankrijk is geslagen op haar nationale feestdag. Extremisten hebben de mensenrechten geschaad", zegt hij.

Politieagenten houden de wacht naast de vrachtwagen die in de menigte reed. Het raam lijkt bezaaid te zijn met kogelgaten.
EPA Politieagenten houden de wacht naast de vrachtwagen die in de menigte reed. Het raam lijkt bezaaid te zijn met kogelgaten.

De dader

President Hollande bevestigde vannacht dat de dader doodgeschoten is. Intussen is hij geïdentificeerd als de 31-jarige Mohamed Bouhlel, een Tunesiër die in Nice woonde. Het is nog niet geweten of de man alleen handelde of dat er handlangers waren, die nog vrij zouden rondlopen. Over zijn motieven is momenteel nog niets bekend.

De dader is eerder in contact geweest met justitie om geweldpleging en vuurwapengebruik, maar is nooit in beeld geweest voor terroristische motieven. In maart werd hij nog veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor verkeersagressie. Na een auto-ongeval had hij een houten pallet naar iemand gegooid.

Hij zou de vrachtwagen woensdag hebben gehuurd en in de cabine werden zijn identiteitspapieren gevonden. In zijn woning werd vandaag een huiszoeking verricht. De ex-vrouw van Bouhlel werd vanmiddag opgepakt voor verhoor.

Een gewonde op de grond op de plaats van de aanrijding.
REUTERS Een gewonde op de grond op de plaats van de aanrijding.
Een man zit naast een slachtoffer.
REUTERS Een man zit naast een slachtoffer.

Reactie Hollande

De Franse president François Hollande heeft vannacht al een eerste verklaring afgelegd:

"Frankrijk is getroffen op de nationale feestdag, 14 juli, symbool van vrijheid." Hij noemde de aanslag met de vrachtwagen een gruweldaad, een actie met de intentie om zoveel mogelijk mensen te doden, te raken en te slachten. Een geweldsdaad zonder weerga. Het terroristische karakter kan niet worden ontkend."

Tijdens een tweede verklaring vanmiddag zei hij dat de strijd tegen het terrorisme in Frankrijk nog lang niet afgelopen is. "Onze strijd zal nog lang duren. Onze vijand zal blijven toeslaan. Vandaag kijkt de hele wereld opnieuw naar ons, en leeft met ons mee. We moeten onze emoties, onze solidariteit met de slachtoffers en hun naasten delen."

President Hollande tijdens zijn eerste korte persconferentie deze nacht.
AP President Hollande tijdens zijn eerste korte persconferentie deze nacht.

Nog niet opgeëist

De aanslag is nog niet opgeëist, al wordt uitdrukkelijk in de richting van IS gekeken. Op sociale media wordt de aanslag al verheerlijkt door aanhangers van de terreurgroep. En al in 2014 riep de terreurgroepering zijn aanhangers op aanslagen te plegen "op elke manier mogelijk. Sla hun hoofd in met een steen, slacht ze af met een mes, of rij er over met een wagen."

Bijna exact acht maanden geleden vermoordde de terreurgroep Islamitische Staat nog 130 mensen in Parijs, op 13 november vorig jaar. Zondag slaakte Frankrijk nog een zucht van verlichting nadat het EK voetbal dat in het land gehouden werd, afgesloten werd zonder een gevreesde aanval.

Een overleden persoon ligt nog op de grond nadat een witte vrachtwagen haar van de weg maaide.
AFP Een overleden persoon ligt nog op de grond nadat een witte vrachtwagen haar van de weg maaide.

Noodnummer geopend

Er is op dit moment nog geen nieuws over een twintigtal landgenoten, bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Wie vragen heeft over familieleden in Nice, kan bellen naar het nummer van het crisiscentrum op 02/501.40.00.

In ons land kwam de Nationale Veiligheidsraad vanmorgen bij elkaar. Het terreurniveau wordt op niveau 3, het op een na hoogste, gehandhaafd, maar er worden wel extra maatregelen onderzocht voor evenementen van de komende week, met name de nationale feestdag op 21 juli.

Ook de Gentse Feesten, die vanavond starten, nemen extra maatregelen. Zo komen er betonblokken rond de feestenzone en extra controles.

Mensen steken de straat over met hun handen op hun hoofd terwijl soldaten het gebied bewaken.
REUTERS Mensen steken de straat over met hun handen op hun hoofd terwijl soldaten het gebied bewaken.
Franse soldaten verschijnen ondertussen in het straatbeeld.
REUTERS Franse soldaten verschijnen ondertussen in het straatbeeld.