Alles wat we nu weten over aanslag op metro in Sint-Petersburg

Twitter
Bij een explosie in de metro van Sint-Petersburg zijn gisterenmiddag elf doden gevallen. Daarnaast vielen ook nog minstens 45 gewonden. Volgens het Russische Nationale Antiterrorismecomité gaat het om een terreuraanslag. President Poetin was op het moment van de aanslag in de stad voor een meeting. Alle metrostations in de stad zijn gesloten. Een tweede explosief werd onschadelijk gemaakt. De polite gaat uit van een aanslagpleger, een 23-jarige centraal-Aziaat uit een voormalige Sovjetrepubliek, die tijdens de aanslag in de metro om het leven is gekomen.

Volgens vooralsnog onbevestigde berichten zou de 22-jarige Maxim Arishev uit Kazachstan achter de aanslag zitten. De man zou banden hebben met in Rusland verboden radicale islamitische groeperingen.

Omstreeks 14 uur Belgische tijd vond er een explosie plaats in de metro van Sint-Petersburg, de tweede grootste stad van Rusland. Aanvankelijk was er sprake van twee explosies, maar dat werd later door de speurders bijgesteld naar één explosie.

De ontploffing vond plaats in een metrostel tussen de metrostations Sennaja Plosjtsjad en Tekhnologicheskiy Institut. Er zijn zeker elf doden en 45 gewonden gevallen. Volgens het Russische persbureau Interfax werd de explosie veroorzaakt door een splinterbom. Splinterbommen zijn gemaakt van scherven en fragmenten en richten veel letsel aan. (lees verder onder de video)

Ook niet-ontplofte bom gevonden

Ongeveer twee uur na de aanslag heeft het parket van Sint-Petersburg bevestigd dat het om een "terreuraanslag" gaat. Eerder hadden anonieme veiligheidsbronnen het ook al over een aanslag. In een ander metrostation een eindje verderop, Plosjad Vosstania, is ook een niet-ontplofte bom gevonden. Dat bevestigt het Russische Nationale Antiterrorismecomité. De Russische zender REN.TV heeft beelden getoond van het explosief, dat als brandblusser vermomd was. Het explosief is onschadelijk gemaakt. 

Nog volgens Interfax werd de vermoedelijke dader van de aanslag vastgelegd op camerabeelden toen hij net voordat de bom ontplofte de wagon verliet. Ook bij het binnengaan in de metro zou de man gefilmd zijn, daarvan heeft REN TV een afbeelding verspreid. Inmiddels heeft de man in kwestie zichzelf aangegeven om zijn onschuld te bewijzen.

De politie was aanvankelijk op zoek naar twee personen, die gelinkt worden aan de aanslag, maar intussen gaan de autoriteiten uit van een zelfmoordterrorist die bij de aanslag om het leven is gekomen. Het zou gaan om een 22 of 23-jarige centraal-Aziatische man, die afkomstig is uit een voormalig Sovjetland. Hij zou banden gehad hebben met radicaal-islamitische bewegingen in Rusland. Hij zou zowel de ontplofte bom in een rugtas onder een zetel in de metrotrein geplaatst hebben, als de niet ontplofte bom in metrostation Plosjtsjad Wosstanija gedeponeerd hebben. Het tweede springtuig werd tijdig door de veiligheidsdiensten ontdekt en onschadelijk gemaakt. De aanslag is nog niet opgeëist. (lees verder onder de video)

Poetin was op bezoek in Sint-Petersburg

De explosie gebeurde toen het metrostel zich tussen twee haltes bevond. De bestuurder is daarbij niet gestopt, maar hij is, ondanks de explosie, doorgereden tot de volgende halte. Een goede beslissing, volgens het Openbaar Ministerie. "De bestuurder nam absoluut de juiste beslissing om door te rijden naar het volgende station'', legt Svetlana Petrenko uit. ''Daardoor kon meteen met de evacuatie van en hulp aan de getroffenen worden begonnen. Mogelijk heeft dit meer slachtoffers helpen voorkomen.''

De Russische president Vladimir Poetin was op het moment van de aanslag op bezoek in Sint-Petersburg, zijn geboortestad. Hij heeft in een verklaring zijn medeleven uitgedrukt en is 's avonds bloemen komen leggen aan het getroffen metrostation. In Sint-Petersburg zijn meteen na de aanslag alle metrostations ontruimd en gesloten.