Alles rood-wit: Canada viert 150ste verjaardag

REUTERS
Canada viert feest. Het land bestaat 150 jaar en dat gaat gepaard met concerten, optochten, barbecues in zowat alle steden en dorpen. Zaterdagavond staan honderden vuurwerken gepland, maar door de hevige regenval in het oosten van het land dreigen die in het water te vallen.

In de hoofdstad Ottawa zijn honderdduizenden mensen opgedaagd voor de feestelijkheden. Voor hen dreigt wel -ook letterlijk- een koude douche: door de aanhoudende regen vrezen de organisatoren het vuurwerk te moeten afgelasten. Wat ze wel al kregen was onder meer een optreden van het -uit Canada afkomstige- Cirque du Soleil, een akoestische set van Bono en The Edge van U2 en optochten.

REUTERS
De Canadese premier Justin Trudeau.
REUTERS De Canadese premier Justin Trudeau.

Onder de aanwezigen in de hoofdstad ook de Britse kroonprins Charles en zijn echtgenote Camilla, die samen met de Canadese premier Justin Trudeau en gouverneur-generaal David Johnston de heropening van het National Arts Centre bijwoonden.

In 1867 vormden vier Engelse koloniën (Ontario, Quebec, New Brunswick en Nova Scotia) de Canadese Confederatie. Later werden ze vervoegd door Alberta, British Columbia, Manitoba, Newfoundland en Labrador, Saskatchewan en Prince Edward Island en de territoria Nunavut, Yukon en de Northwest Territories.

Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II, die in Canada wordt vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal.

Canada telt 37 miljoen inwoners.

Prins Charles en Camilla
AP Prins Charles en Camilla
REUTERS
REUTERS