Alle vluchtelingen van migrantenschip gered

Het Moldavische vrachtschip Blue Sky M.
EPA Het Moldavische vrachtschip Blue Sky M.
Alle vluchtelingen die aan boord waren van het vrachtschip Blue Sky M, tussen de zevenhonderd en duizend mensen, zijn veilig in Italië aangekomen. Een vermoedelijke mensensmokkelaar is opgepakt. Het Italiaanse Rode Kruis herriep vandaag een bericht van eerder die dag dat er vier dode migranten op het schip waren aangetroffen.

Het schip arriveerde in de nacht van dinsdag op woensdag in de haven van Gallipoli. Vermoedelijk waren er zo'n 970 voornamelijk Syrische vluchtelingen aan boord. Eerder werd nog uitgegaan van zevenhonderd. Een vermoedelijke mensensmokkelaar is opgepakt. De vluchtelingen komen voornamelijk uit Syrië. Zij waren door de bemanning, mensensmokkelaars, op open zee in de steek gelaten. De migranten zijn ondergebracht in een school.

Ongeveer 130 mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht, meldden meldden lokale media.De Italiaanse kustwacht nam gistermiddag het onder Moldavische vlag varende schip over voor de kust. Mensensmokkelaars hadden het vaartuig aan zijn lot overgelaten. Het dreef stuurloos rond en dreigde op de kust te lopen. Er zou zijn geknoeid met de stuurinrichting van het schip.

Ramp afgewend

De Blue Sky was vertrokken uit Turkije en had Kroatië als bestemming. Gisteren werd voor de kust van het Griekse eiland Korfu alarm geslagen, toen er over het schip een noodsignaal binnenkwam via het Europese noodnummer 112. De Griekse marine nam toen contact op met het schip en kreeg de kapitein te spreken. Op de vraag of er problemen waren, antwoordde de kapitein 'nee' en 'ik vervolg mijn reis gewoon naar Italië'.

De Italiaanse kustwacht besloot later ook polshoogte te nemen toen het schip na een koerswijziging in Italiaanse wateren was aanbeland. Aan boord bevonden zich honderden vluchtelingen, onder wie dertig kinderen van onder de drie jaar, zwangere vrouwen en enkele gewonden.

Het is niet ongebruikelijk dat migranten de Middellandse Zee oversteken op weg naar Italië. Zo'n 160 duizend mensen uit met name het Midden-Oosten en Afrika zijn dit jaar naar schattingen van de Verenigde Naties aangekomen op de Italiaanse kusten. Vaak reizen ze met gammele en propvolle boten. Duizenden hebben de overtocht vermoedelijk niet overleefd.

Migranten op het schip Blue Sky M meren aan in de haven van Gallipoli.
AFP Migranten op het schip Blue Sky M meren aan in de haven van Gallipoli.