Alle Nederlandse omroepen weigeren film Wilders

Nederlandse meisjes protesteren in Deventer tegen de aangekondigde anti-moslimfilm van Geert Wilders.
Nederlandse meisjes protesteren in Deventer tegen de aangekondigde anti-moslimfilm van Geert Wilders.

De anti-Koranfilm Fitna van PVV-leider Geert Wilders zal niet op de Nederlandse televisie verschijnen. Geen enkele Nederlandse omroep wil de film volledig en zonder onderbreking uitzenden, zei de politicus vandaag nadat hij alle gesprekken daarover had gevoerd.

Harde voorwaarde
Wilders zegt dat hij met ongeveer vijf redacties van programma's over uitzending van zijn film heeft gesproken. Hij is "heel erg teleurgesteld" dat niemand de film integraal wil uitzenden. Het Tweede Kamerlid had dat, gezien "de lading die de film heeft gekregen", als harde voorwaarde gesteld. Een kritisch debat voor of na de uitzending liet hij wel toe. Maar geen enkel programma voelde voor een onverknipte uitzending.

Beveiligingskosten
"Het maakt de vrijheid van meningsuiting van omroepen tot een holle frase", zei Wilders. "Ik hou met de gesprekken op." De PVV-voorman is ondertussen in afwachting van een overzicht van de kosten voor de beveiligingsmaatregelen die nodig zijn als hij zijn film wil presenteren in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Mede op basis daarvan besluit Wilders of dat nog een aanvaardbare mogelijkheid is.

Naar buitenland?
Hij weet nog niet wat hij gaat doen als Nieuwspoort afvalt. Mogelijk zal de politicus dan nog kijken of een omroep in het buitenland de film wil uitzenden. "Maar daar ben ik nog niet mee bezig geweest", zei Wilders. Hij wil in Fitna zijn mening verbeelden dat de Koran, het heilige geschrift voor moslims, een fascistisch boek is dat aanzet tot geweld. (belga/sd)