Ga naar de mobiele website
^ Top

Alle hoop vervliegt: achttien dagen al sinds Maëlys (9) verdween en ook verdachte geeft geen krimp

In Pont-de-Beauvoisin, en in aanpalende dorpen, hangen overal posters omhoog met daarop de foto en beschrijving van Maëlys De Araujo. De hoop dat het kind (levend) wordt teruggevonden, vervliegt met de dag.
AFP In Pont-de-Beauvoisin, en in aanpalende dorpen, hangen overal posters omhoog met daarop de foto en beschrijving van Maëlys De Araujo. De hoop dat het kind (levend) wordt teruggevonden, vervliegt met de dag.
De Franse politie zit met de handen in het haar. De zoektocht naar het negenjarige meisje Maëlys De Araujo dat in de nacht van 26 op 27 augustus verdween tijdens een trouwfeest, levert niets op en de gearresteerde verdachte geeft geen krimp.

In Frankrijk wordt al gesproken van een tweede 'Madeleine McCann-affaire'. De Britse peuter verdween tien jaar geleden uit een vakantiewoning in Portugal en sindsdien ontbreekt elk spoor. Ook in het geval van de negenjarige Maëlys vervliegt stilaan de hoop dat zij zal worden gevonden. Vandaag is het precies achttien dagen geleden dat het kind voor het laatst werd gezien, op een huwelijksfeest  in Pont-de-Beauvoisin in de Franse Alpen. Daar was het meisje naartoe getrokken met haar ouders, zus en oom.

De uitgebreide zoektocht blijft voorlopig dus zonder resultaat. Speurhonden vonden buiten wel sporen van het meisje, op de parking van de feestzaal, maar die hielden al snel op. Dat doet vermoeden dat Maëlys in een auto is meegenomen. (lees hieronder verder)

Elke rotsspleet en kloof in de buurt werd onderzocht, maar ook dat leverde niets op.
AFP Elke rotsspleet en kloof in de buurt werd onderzocht, maar ook dat leverde niets op.

Dashboard

Eergisteren stopte de politie met het uitkammen van de Chailles-kloof bij het stadje, gisteren braken duikers hun speurtocht af in een nabijgelegen meer. Ook grotten zijn zonder resultaat doorzocht. Een bron bij de politie die anoniem wil blijven, zegt dat 'alle aanknopingspunten zijn uitgeput'. De zoektocht zal 'pas weer worden opgeschaald als het onderzoek daartoe aanleiding geeft'.

Ook dat zit muurvast. De politie arresteerde op 3 september een verdachte, maar het ontbreekt aan overtuigend bewijs dat hij het meisje in heeft ontvoerd, of heeft vermoord.

De 34-jarige man uit Pont-de-Beauvoisin was alvast een van de 180 gasten. Hij geeft toe dat Maëlys in zijn auto heeft gezeten. Samen met een bevriend jongetje wilde ze zien of de hond in de kofferbak zat, zo stelt zijn advocaat Bernard Méraud. De raadsman doelt daarmee op de hond van de verdachte. Dat het meisje in zijn auto is geweest, kan de verdachte ook moeilijk ontkennen. Er is DNA van het kind op het dashboard van zijn Audi A3 gevonden. Hoe dat daar terecht is gekomen, kan hij niet verklaren. Volgens hem zaten de twee kinderen alleen korte tijd op de achterbank. Daarna zouden ze weer zijn teruggekeerd naar het feest. 

"De vondst van het DNA maakt hem niet schuldig'', aldus Méraud. Ook voor de uitgebreide wasbeurt van zijn auto, de dag na het huwelijksfeest, heeft de raadsman een verklaring. Zijn cliënt zou niets te verbergen hebben. Hij besloot daartoe omdat hij de auto wilde verkopen en een koper had gevonden. "En de krassen op zijn arm en knie liep hij op bij werk in de tuin", legt de advocaat uit.

Maëlys werd voor het laatst gezien in de nacht van 26 op 27 augustus tijdens een bruiloft.
RV Maëlys werd voor het laatst gezien in de nacht van 26 op 27 augustus tijdens een bruiloft.

Geen monster

De verdachte houdt voet bij stuk dat hij niets te maken heeft met de verdwijning van Maëlys. Het ontbreekt de politie aan aanvullend bewijs om die ontkenning te ontkrachten. Toch zit hij nog vast, op beschuldiging van 'ontvoering of illegale opsluiting of detentie van een minderjarige', omdat hij de politie en justitie niet kan overtuigen van zijn onschuld. Hoe lang hij nog kan worden vastgehouden, is onduidelijk.

De verdwijning van Maëlys veroorzaakte meteen grote beroering in Isère, een regio met veel bergen, bossen en meren en weinig schokkende gebeurtenissen. Nu de zoektocht niets oplevert, houdt het de gemoederen in heel Frankrijk bezig. De moeder van de verdachte nam het tegenover RTL-radio op voor haar zoon. "Hij heeft niets van doen met de verdwijning van het meisje. Hij zou haar nooit kwaad doen" aldus de moeder. "Ik heb geen monster opgevoed. Hij is nooit een monster geweest.'"

Eergisteren braken duikers hun speurtocht af in een nabijgelegen meer.
AFP Eergisteren braken duikers hun speurtocht af in een nabijgelegen meer.
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug