Alle hens aan dek in Italië om ‘superverspreider’ van coronavirus te vinden

Het Italiaanse Codogno is quasi afgesloten van de buitenwereld.
Photo News Het Italiaanse Codogno is quasi afgesloten van de buitenwereld.
In het noorden van Italië zijn al meer dan 200 mensen besmet met het coronavirus, dat ook al zes doden eiste. Het frustreert de Italiaanse autoriteiten dat ze de zogenoemde ‘superverspreider’ nog niet hebben kunnen traceren.

Het virus dook vorige week plots op in de regio toen een 38-jarige Italiaanse man in Codogno, op zestig kilometer van Milaan, ernstig ziek werd. Aanvankelijk werd aangenomen dat de man besmet was door een Italiaanse vriend met wie hij had gedineerd en die onlangs was teruggekeerd uit Sjanghai.

Toen die vriend echter negatief testte voor het virus, focusten de autoriteiten zich op verschillende Chinezen die in Codogno wonen en die hetzelfde café bezochten waar ook de besmette man naartoe ging. Maar gouverneur Attilio Fontana van Lombardije verklaarde dat die Chinese mensen ook negatief hebben getest.

Onze functionarissen hebben ‘patiënt zero’ of de ‘superverspreider’ nog niet kunnen traceren

Antonio Borelli

“Onze functionarissen hebben ‘patiënt zero’ of de ‘superverspreider’ nog niet kunnen traceren”, vertelde Antonio Borelli, hoofd van de civiele bescherming, aan verslaggevers in Rome. Hij gaf bovendien toe dat het daardoor erg moeilijk is om te voorspellen waar nieuwe besmettingen in het land zullen opduiken. Het is dus een noodzaak om die persoon snel te vinden.

Meerdere dorpen op slot

In Italië is ondertussen een zesde persoon overleden aan het coronavirus. Wegens de corona-uitbraak zitten meerdere dorpen in het noorden van het land op slot. Vooral Lombardije is getroffen, maar er zijn ook gevallen in de regio’s Veneto, Emilia-Romagna, Piëmont en Lazio. 

De regering kondigde zondag speciale maatregelen aan, die verspreiding van het virus moeten voorkomen. Sportevenementen zijn afgelast en sommige musea en scholen blijven er een tijdje dicht. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte blijven die maatregelen enkele weken van kracht.

Check hier het REISADVIES voor Italië.
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ERIK M. VAN MALDEREN

  2% van de mensen zijn immuun, een percentage zoals voor de meeste virussen, dus genoeg om de mensheid op gang te houden, geen paniek dus.

 • jan swaenen

  Zit hij nu niet op Tenerife? Is niet te vinden, verspreid zich razendsnel! Hopelijk gaat het stilletjes uitdoven en vinden ze snel een middel.

 • Dominique Hermys

  Zal misschien die Italiaan zijn, die nu in Tenerife zit. Je weet nooit hé.

 • danny janssens

  nog even en we zijn erbij

 • Jef Van De Plas

  en wat gaan we doen met al die italiaanse supporters die in Gent gaan neerstrijken voor het voetbal op 27/2 ?