Alle FPÖ-ministers stappen uit regering

Kanselier Sebastian Kürz
AFP Kanselier Sebastian Kürz
De rechts-populistische FPÖ in Oostenrijk trekt al haar ministers terug uit de regering met de ÖVP. Een FPÖ-woordvoerder kondigde die stap aan, kort nadat bondskanselier Sebastian Kurz van de ÖVP had gezegd dat hij de bondspresident gaat voorstellen de minister van Binnenlandse Zaken van de FPÖ, Herbert Kickl, te ontslaan.

 De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kondigde vandaag aan dat hij aan president Alexander Van der Bellen heeft voorgesteld om minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl te ontslaan.  omdat officieel enkel de president een minister kan ontslaan.

Er waren speculaties dat Kürz (OVP) Kickl (van de extreem-rechtse FPÖ) de laan zou uitsturen in verband met het video-schandaal rond de afgetreden vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ). Die kwam dit weekend in opspraak door een uitgelekte video waaruit bleek dat zich tijdens een vakantie op Ibiza in 2017 bereid toonde om zich te laten omkopen door een vrouw die zich presenteerde als een familielid van een Russische miljonair. De man trad af als vicekanselier en als partijvoorzitter. 

Kickl was verantwoordelijk voor de financiën van de partij op het moment dat de video werd opgenomen, aldus Kurz. Daarom wil hij niet dat de FPÖ’er nog deel uitmaakt van de regering van lopende zaken. Hij verklaarde ook dat hij liever had gehad dat Kickl zelf ontslag nam, zoals Strache dat heeft gedaan.

Kurz zei volgens Duitse media vandaag nog “volledige transparantie” en een “totale, onafhankelijke opheldering” te willen in verband met de video.

Einde coalitie

Kurz kondigde zaterdag naar aanleiding van de video al het einde van de coalitie van zijn conservatieve ÖVP met de FPÖ aan. Die dag nam ook Strache ontslag. Nadat bekendraakte dat Kurz ook Kickl wilde ontslaan, kondigden kopstukken van FPÖ aan alle FPO-ministers terug te trekken indien Kickl inderdaad aan de dijk wordt gezet. Maandag is gebleken dat Kurz wel degelijk bij dat idee blijft. Hij liet ook weten de FPÖ-ministers te willen vervangen door experts en hoge ambtenaren.

De vraag is nu of zo’n regering een vertrouwensstemming in het parlement, die door de oppositie voor volgende week op de agenda werd gezet, zou overleven. De Sociaaldemocratische Partij heeft maandag al opgeroepen tot het ontslag van Kurz en zijn volledig kabinet, om plaats te maken voor een regering van lopende zaken die volledig uit experts bestaat.

Roep om ontslag Kurz

Volgens Pamela Rendi-Wanger, de oppositieleider van de Sociaaldemocratische Partij moeten bonskanselier Kurz en zijn volledige kabinet ontslag nemen om plaats te maken voor een regering van lopende zaken bestaande uit experts. Dit zou de enige “goede en duurzame oplossing” zijn voor de huidige politieke crisis in Oostenrijk, aldus Rendi-Wagner.

Kurz riep alle oppositiepartijen, waaronder dus ook de FPÖ, vandaag op om “de stabiliteit te garanderen” in het land. In september vinden normaal gezien vervroegde verkiezingen plaats.

Bekijk hier zelf de uitgelekte video: 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.