Alle Chileense bisschoppen stappen op na toedekking misbruikschandalen

AP
Alle 34 bisschoppen van Chili hebben bij paus Franciscus hun ontslag aangeboden in verband met betichtingen dat zij misbruikschandalen van geestelijken hebben toegedekt, zo heeft de bisschoppenconferentie vandaag bekendgemaakt.

Slachtoffers zeggen dat seksuele delicten van de vroegere pastoor en priester-opleider Fernando Karadima jarenlang zijn toegedekt door de Chileense kerk. Vooral bisschop Juan Barros kwam in het vizier: hij wordt ervan beschuldigd Karadima in bescherming te hebben genomen.

Tijdens een bezoek van Franciscus aan Chili in januari schoot een uitspraak van de katholieke kerkvorst in het verkeerde keelgat van slachtoffers en nabestaanden. Als antwoord op de vraag van een journalist had de paus bisschop Barros in bescherming genomen. "Er bestaat geen enkel bewijs tegen hem, het is allemaal laster", zei Franciscus. Later verontschuldigde hij zich voor zijn woordkeuze.

Gisteren kondigde Franciscus maatregelen aan om opheldering te verschaffen over de misbruikschandalen in de Chileense kerk. Naast het misbruik door de uit het ambt ontzette priester Karadima kwamen de jongste dagen nog meer misbruikschandalen aan het licht die de Chileense kerk nog meer in verlegenheid brachten.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Verachtert

  Hopelijk zijn er onmiskenbare harde bewijzen aangebracht. Verhaaltjes zijn niet goed genoeg. Indien bewezen, moeten deze bisschoppen onverwijld opstappen en ook gerechtelijk vervolgd worden.

 • Karel Van Geel

  We horen niets van de schijnheilige uit Rome anders is hij er steeds als de kippen bij om de brave man een schuldgevoel te geven wanneer het gaat over illegalen, "onbegrepen" moslims enz.

 • mobius vandenhole

  Bende misdadigers

 • Engelbert Strauss

  En wanneer volgt de rest ? .

 • RENE LENAERTS

  Ginder zijn nog kandidaten genoeg om over te nemen. Niet plooien Frans!