Alle 40.000 werklozen Amsterdam moeten op gesprek: “Als je niks wil, houdt het een keer op”

ANP XTRA
Amsterdam gaat al haar inwoners met een uitkering oproepen voor een gesprek over hun toekomst. Dat kadert in een plan om mensen aan het werk te krijgen, waarvoor 20 miljoen is uitgetrokken. “Het houdt een keer op als je niks wil”, zegt schepen Rutger Groot Wassink in de kant Het Parool.

In totaal gaat het om 40.000 werkzoekenden, waarvan driekwart langdurig werkloos is. Voor iedereen zal bekeken worden wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. “Een grote groep langdurig werklozen hebben we al lang niet meer gezien en gesproken”, zegt Rutger Groot Wassink in Het Parool. “Zij krijgen te weinig aandacht. We weten van sommige mensen niet eens wat hun opleidingsniveau is.”

Menselijk

De schepen verzekert dat iedereen op een menselijke manier benaderd zal worden tijdens de gesprekken, maar ook dat wie niet mee wil werken, niet op genade hoeft te rekenen. “Als je niks wil en niet komt opdagen, dan houdt het een keer op”, aldus de schepen.


Dat de aanpak werkt, zouden de werkloosheidscijfers in het zuidoosten van Amsterdam aantonen. Daar worden jonge werklozen al een tijdje intensief begeleid – onder meer via coaches, opleidingen en subsidies voor werkgevers – en met effect. Er gingen meer mensen aan het werk en een aantal werklozen dat zijn kat stuurde, raakte ook zijn uitkering kwijt.


“We gaan kijken naar de rechtmatigheid van de uitkeringen”, zegt Rutger Groot Wassink. “Ik ben ervan overtuigd dat slechts een kleine groep de boel belazert, maar dat is wel slecht voor het draagvlak.”
101 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim rooyakkers

  Het is van de zotte,meer dan 100,000 polen in Nederland,om te werken, terwijl er nog een groot aanbod is onder de eigen bevolking,maar Eigen volk word ontslagen,en ze nemen goedkoop personeel aan,dus het verhaal heeft twee kanten.

 • Alec Verbruggen

  @ Pierre De Boever, omdat het loon van kuisvrouw lager ligt dan een uitkering. Daarom komt er niemand opdagen, en neen het zijn niet de uitkeringen die te hoog liggen maar de minimum NETTO lonen die te laag liggen. Het loont niet te werken. Maar goed, er zijn inderdaad ook altijd beroepsdoppers, luiaards die leven op de kap van de werkenden.

 • Peter De Sadeleir

  Onze politiekers verwijzen graag naar Nederland, laat ons hopen dat ze dit nu ook doen en navolgen.

 • jos De Decker

  Verplicht opleidingen volgen ( vb 3 d./week), verplicht solliciteren ( 1d/week) en verplicht gemeenschapswerk doen( 1d per week ), niet de uitkeringen verminderen of afschaffen, is de beste manier om werklozen aan het werk te krijgen

 • Henri Michon

  Het gaat vooral over: hoe kunnen we in Amsterdam vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar brengen? We zoeken handjes aan het bed. Kunnen we u wellicht een opleiding tot verzorgende bieden? U kunt niet werken want geen kinderopvang? Kunnen wij als stad daar iets in betekenen? U wilt dolgraag werken maar hebt een beperking? Kunnen wij als stad een loonkostensubsidie, coaching of aanpassingen realiseren? Uiteindelijk is werk nog altijd de beste weg om uit de armoede te geraken.