Alitalia stapelt verliezen op

REUTERS
Nooit vloog het geld sneller weg bij de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. In het eerste kwartaal verloor de maatschappij 200 miljoen euro. Over volledig vorig jaar bedroeg het verlies 500 miljoen euro, zo meldt de Italiaanse krant La Repubblica. Het bemoeilijkt pogingen om de maatschappij te redden van het bankroet.

In 2015, het laatste jaar waarvoor het bedrijf financiële resultaten publiceerde, bedroeg het verlies 199 miljoen euro. Volgens de krant ging er daarna dus nog sneller geld verloren. Een woordvoerder van Alitalia wijst erop dat de cijfers van La Repubblica niet officieel zijn en dat het bedrijf niet van plan is om in de nabije toekomst recente financiële resultaten publiek te maken.

Alitalia startte vorige week de procedure voor een faillissement en wordt nu geleid door drie bestuurders die door de overheid werden aangesteld. Hun belangrijkste taak is om snel een private redder te vinden. De overheid heeft Alitalia een lening van 600 miljoen euro toegezegd voor zes maanden om de maatschappij in de lucht te houden tijdens de reddingspogingen.

Volgens La Repubblica wil het trio zware financiële contracten voor brandstofkosten, wisselkoersrisico's en vliegtuigleasing heronderhandelen. Aan de vakbonden zouden ze dan weer vragen om besparingen in de personeelskosten te aanvaarden. Vorige maand verwierp het personeel in een referendum nog een reddingsplan waarbij 1.600 banen zouden sneuvelen en het overblijvende personeel het met gemiddeld 8 procent minder loon zou moeten stellen. Bij Alitalia werken 12.500 mensen.