Algerijnse president zwicht voor de druk en treedt af

REUTERS
De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is gezwicht voor de druk en is afgetreden. Dat heeft het staatspersbureau APS vanavond bekendgemaakt. 

Bouteflika (82) nam zijn besluit nadat de stafchef van het Algerijnse leger eerder vandaag had gezegd met de grondwet in de hand een procedure te willen starten om de president, die al jaren kampt met fysieke problemen, te dwingen op te stappen. Luitenant-generaal Ahmed Gaed Salah wil met een beroep op de grondwet dat de president ongeschikt voor het ambt wordt verklaard.

Bouteflika kondigde gisteren al aan voor het einde van zijn termijn op 28 april te vertrekken, maar wilde eerst nog een aantal belangrijke beslissingen nemen om de continuïteit van staatsinstellingen zeker te stellen. Maar de legerleider zei vandaag geen ruimte meer te zien voor verder uitstel van Bouteflika’s aftreden.

Dynamische vervanger

De 82-jarige president is sinds een beroerte in 2013 een wrak. Toch schoof de regerende elite hem voor de presidentsverkiezingen op 10 april voor een vijfde termijn naar voren. Na massale protesten besloot Bouteflika vorige maand af te zien van een nieuwe termijn als president, maar de Algerijnen bleven de straat opgaan om zijn aftreden te eisen. Algerijnse jongeren herkennen zich totaal niet in de regeringskliek, die bestaat uit (de families van) ex-guerrillastrijders uit de onafhankelijkheidsoorlog (1958-1962), schimmige generaals en zakenmensen. Oud-generaal Ali Ghediri wordt al genoemd als alternatief.

 De strijd om de macht in Algerije is ook voor Europa van belang. Meer dan 12 procent van de gas-import door de EU komt uit het Noord-Afrikaanse land.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Die mens ziet er echt niet goed uit.

 • Christine Laevers

  Hij is al een tijdje een spook van zichzelf, maar als façade ging het nog even. De werkelijke macht zit al al een hele tijd bij zijn entourage (o.a. de militairen) en verschillende journalisten en getuigen hebben al gezegd dat er niets zal veranderen. De oude clan zal verder blijven regeren.

 • Marc Van der Vloedt

  Toch ene van die levenslange zelf benoemde familie politici die het afbolt. Was het hier ook maar, dat er een einde kwam aan die onbekwame dynastie zuilen politici ! Iedereen kent ondertussen die blauwe, gele, rode en oranje parlement- en kamer bezetting families.

 • Gerard Braeckmans

  Die man weet nog amper dat hij leeft en toch wil hij (zijn achterban) dat hij verder gaat?

 • Ivo Torfs

  Hoe is het mogelijk om je zo vast te klampen aan macht en geld en het waarschijnlijk niet meer beseft.