Algerijnse president Bouteflika krijgt lichte beroerte

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika.
AFP De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika.
De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is het slachtoffer geworden van een voorbijgaande lichte beroerte (TIA). Dat zei de directeur van het Nationaal Centrum voor Sportgeneeskunde (CNMS), professor Rachid Bougherbal, aan nieuwsagentschap APS. De president zou er geen gevolgen aan overhouden.

Bij een TIA wordt een bloedvat in de hersenen even afgesloten, waardoor een deel ervan te weinig zuurstof krijgt. Anders dan bij een beroerte zijn de klachten na 24 uur verdwenen.

Bouteflika werd overgebracht naar Parijs om er bijkomende onderzoeken te laten uitvoeren, meldt APS. "De eerste onderzoeken werden al uitgevoerd en de president moet nu rusten om de onderzoeken voort te zetten", zegt Bougherbal. Volgens de directeur van het CNMS is de gezondheidstoestand van het staatshoofd geen reden tot ongerustheid. Eerste minister Abdelmalek Sellal bevestigt aan APS dat de gezondheidstoestand van Bouteflika "helemaal niet ernstig" is.

"Geen enkele ongerustheid"
Er is "geen enkele ongerustheid" over de gezondheidstoestand van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika. Dat blijkt uit een mededeling die via het nieuwsagentschap APS werd verspreid. In de mededeling wordt ook duidelijk gemaakt dat de officiële activiteiten op een normale wijze afgewerkt zullen worden.

Bouteflika is president sinds 1999. In 2005 werd hij in Parijs geopereerd voor een bloedende maagzweer. Een jaar later zei de president dat hij "zeer, zeer ziek was", maar dat hij op een "ongelofelijke manier" hersteld was. "Er moet gestopt worden met praten over mijn gezondheid", voegde hij eraan toe.

Bouteflika gaf nog niet aan of hij een vierde ambtstermijn ambieert in 2014.