Albanië en Macedonië stapje dichter bij EU: "Maar er moet nog hele weg afgelegd worden"

"De beslissing is een aanmoediging voor deze landen om de hervormingen voort te zetten", aldus Federica Mogherini.
EPA "De beslissing is een aanmoediging voor deze landen om de hervormingen voort te zetten", aldus Federica Mogherini.
De Europese Commissie heeft de lidstaten voorgesteld om het licht op groen te zetten voor onderhandelingen over de toetreding van Albanië en Macedonië. Zo wil de Commissie haar waardering en erkenning uitspreken voor de moeite die al gedaan werd. Beide Balkanlanden moeten echter nog grote inspanningen leveren vooraleer ze kunnen toetreden tot de Europese Unie. 

De Commissie doet al enkele maanden haar best om de toenadering van de westelijke Balkanlanden tot de Europese Unie een nieuw elan te geven. Alle landen in die regio hebben dankzij hun geografische ligging de natuurlijke roeping om ooit toe te treden tot de club, maar momenteel lopen er enkel met Servië en Montenegro concrete onderhandelingen. 

"Tijd om versnelling hoger te schakelen"
Macedonië en Albanië genieten tot dusver slechts het statuut van kandidaat-lidstaat, maar volgens de Commissie hebben beide landen de voorbije jaren grote inspanningen geleverd en is de tijd rijp om een versnelling hoger te schakelen. "Die beslissing is een aanmoediging voor deze landen om de hervormingen voort te zetten", lichtte Federica Mogherini als hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid toe. 

Eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn beklemtoonde dat beide landen nog een hele weg moeten afleggen. "Dit is niet 'voor Brussel'. Een efficiënt gerecht, een krachtige strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad, een efficiënte administratie en een sterkere economie zullen de hele regio en haar burgers ten goede komen. Maar ook Europa als geheel."

Servië en Montenegro
Ondanks de uitbreidingsmoeheid in verscheidene lidstaten opperde voorzitter Jean-Claude Juncker dat Servië en Montenegro tegen 2025 zouden kunnen toetreden. De Servische toetreding hangt voor een groot deel af van de normalisering van de relaties met Kosovo, dat zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië. Naast Servië erkennen ook vijf huidige lidstaten die onafhankelijkheid niet. Kosovo heeft -net als Bosnië-Herzegovina- nog niet het statuut van kandidaat-lidstaat. 

Op 17 mei komen de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie en de westelijke Balkanlanden bijeen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia om te praten over een verdere toenadering.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric De landtsheer

  Nog wat sukkellanden erbij.

 • Roland Louf

  Zou liever de europese commissie zien toetreden tot Albanie. En Macedonie met plaatselijk salaris.

 • Frank Van den Bulck

  Weer een hoop profiteurs erbij !

 • Emi De graeve

  Enkel met politieke bedoelingen ..Macron biedt aan om de contributies van Frankrijk te verhogen (en verwacht daarmee van de overige landen dat ze volgen.) Het geld moet van ergens komen en we betalen ons nu al blauw. EU heeft grootheidswaanzin en leeft boven haar stand.

 • Hans Plas

  Daarna is het de beurt aan Turkije zeker?