Albanese minister van Defensie treedt af

UNKNOWN

De Albanese minister van Defensie, Fatmir Mediu, heeft ontslag genomen na de ontploffing van een munitiedepot afgelopen zaterdag. Bij de explosie kwamen zeker vijftien mensen om en geraakten er 300 gewond.

Oorzaak explosie onbekend
Het depot, in de buitenwijken van de hoofdstad Tirana, was de opslagplaats voor tonnen munitie die zelfs tot 1945 dateerden. De oorzaak van de explosie is nog niet opgehelderd. Het ministerie van Defensie had met een VS-firma een overeenkomst voor het onschadelijk maken van de munitie die uit de communistische tijd dateerde. Volgens Albanese media heeft die firma de gevaarlijke opdracht aan minderjarigen toevertrouwd. Daarnaast wordt niet uitgesloten dat de explosie een gevolg was van een criminele aanslag.

Enorme ravage
De explosie bracht enorme ravage met zich mee. Zij liet een krater met een diameter van 100 meter achter. In een straal van verschillende kilometer zijn vijfhonderd huizen met de grond gelijk gemaakt en meer dan 1800 woningen zijn zwaar beschadigd.
Het is nog onduidelijk wat er met de 121 werkers in het depot gebeurd is. Reddingwerkers zetten hun zoektocht voort in de schachten en tunnels van de militaire opslagplaats. "We willen dat de zoekoperaties geïntensifieerd worden," zei eerste minister Sali Berisha.

Regering betaalt begrafeniskosten
Berisha vertelde de reporters dat de Albanese staat zou instaan voor de begrafeniskosten van de overledenen. De regering heeft geld vrijgemaakt om de getroffen families te helpen. Toch eist de socialistische oppositie dat ook Berisha ontslag neemt. (belga/vsv)

De ravage na de ontploffingen is enorm.
UNKNOWN De ravage na de ontploffingen is enorm.