Alarmfase verhoogd: Filipijnse vulkaan staat op uitbarsten

De Mayon begon vandaag 10 kilometer hoog as de lucht in te spuwen.
EPA De Mayon begon vandaag 10 kilometer hoog as de lucht in te spuwen.
De Filipijnse Mayon-vulkaan staat vlak voor een grote uitbarsting. De autoriteiten hebben de alarmfase van drie naar vier opgeschroefd toen in de Mayon vandaag een explosie was die as 10 kilometer de lucht in spuwde. Ook kwamen lava en gesmolten gesteente de berg af.

Alarmfase vier betekent dat de vulkaan op uitbarsten staat en dat iedereen minstens 8 kilometer van de vulkaan verwijderd moet blijven, stelt het Instituut voor Vulkanologie en Seismologie in de krant The Philippine Inquirer.

De Mayon roert zich al sinds half januari. Circa 27.000 dorpelingen die in de omgeving wonen, hebben hun huis moeten verlaten. De berg is bijna 2500 meter hoog en staat circa 350 kilometer ten zuidoosten van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Het is een van de actiefste vulkanen die in de afgelopen 500 jaar al circa vijftig keer is uitgebarsten. De grootste verwoestingen richtte de Mayon aan in 1814 toen het plaatse Cagsawa werd bedolven en 1200 mensen om het leven kwamen.

EPA1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Eric Hugaert

    Als hij al as 10km hoog spuwt dan zal 8km afstand niet genoeg zijn vrees ik, daarvoor moet je niet naar school geweest zijn