Alarm op cruiseschip opgeheven na ziekte-uitbraak, schip vertrok vanochtend in Zeebrugge

AIDAperla.
AD AIDAperla.
De AIDAperla is vrijgegeven. Passagiers mogen het cruiseschip in Rotterdam weer op en af. Eerder deze ochtend is alarm geslagen om een groot aantal zieken aan boord. In de afgelopen dagen zijn zeventig mensen ziek geworden, waarschijnlijk door het norovirus. Inmiddels voelt de helft zich weer beter. Het schip vertrok vanochtend in Zeebrugge.

In totaal hebben 70 mensen zich gemeld bij de ziekenboeg. Medisch personeel onderzoekt of de cruisegasten het norovirus hebben opgelopen. Aan boord waren al dagenlang mensen ziek. Rederij AIDAPerla laat weten dat bij de eerste ziekteverschijnselen maatregelen zijn genomen aan boord. Een arts heeft de patiënten onderzocht, tot die tijd mocht niemand het schip verlaten of betreden. Dat onderzoek werd omstreeks 12.30 uur afgerond.

Omdat het schip uit het buitenland komt wordt ‘geen enkel risico genomen’, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het schip vertrok vanochtend in Zeebrugge. "Cruisegangers willen hier aan wal komen en excursies doen. We willen niet dat de mensen zich door de stad zal verspreiden voordat we weten wat ze precies mankeren.”

Excursie

Toch heeft vanmorgen al een groep passagiers het schip verlaten om op excursie te gaan. Er zijn onder meer vanmorgen vroeg bussen vertrokken naar Amsterdam. Anderen stapten vanochtend in een bus om een dagje Rotterdam te ontdekken.

Het norovirus is volgens Mai Elmar 'een zware zomergriep' met overgeven en diarree, dit kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen. De ziekte komt geregeld voor op cruiseschepen en in vliegtuigen.

Het Haven Coördinatie Centrum (HCC) heeft besloten groot alarm te slaan, zodat alle hulpdiensten paraat staan. "Voor de zekerheid'', zegt Elmar. "Afschalen kan altijd.'' 

"De AIDAperla is vandaag in de vroege ochtend vanuit Zeebrugge naar Rotterdam gevaren en zet hierna koers naar Hamburg. Vanmorgen was er van een noodsituatie nog geen sprake", aldus de Veiligheidsregio. "Het alarm is pas even na 10 uur gekomen.”

Bussen stil

Milot Reizen, die passagiers van het schip naar het centrum van Rotterdam rijden en terug, heeft de opdracht gekregen om de drie bussen voorlopig stil te zetten. "Wij zijn gebeld over het incident en hebben onze chauffeurs moeten waarschuwen. Zij staan nu met lege en volle bussen, ze mogen tot nader order niemand vervoeren of laten uitstappen”, aldus een werknemer.

Een andere groep passagiers is in bussen van maatschappij Contiki vertrokken naar Amsterdam. Op het kantoor van die busmaatschappij is nog geen melding van zieken binnengekomen. "Als ze onderweg massaal ziek zouden zijn geworden, hadden wij dat wel gehoord van onze chauffeurs. Omdat de passagiers nu zonder de chauffeurs door Amsterdam lopen, weten wij niet of zij alsnog ziek zijn geworden”, aldus een medewerker van Contiki.

Frans van Veen (54) uit het Nederlandse Vlaardingen stapte vanmorgen van boord. "Ik moest om 9 uur uitchecken en heb zelfs nog rustig ontbeten. Toen ik aan wal stapte zag ik plots politie en een ambulance. Gelukkig ben ik niet ziek, sterker nog ik voel mij kiplekker.'' Van Veen legt uit dat de passagiers eerder deze week al werden geïnformeerd over het virus. "Er werd omgeroepen dat een aantal mensen het virus hadden. Zij moesten in hun hut blijven."

Niet van boord

Passagiers die vanmorgen van boord zijn gestapt en terugkeren mogen voorlopig niet aan boord. Zij worden opgevangen in de Cruise Terminal. Volgens de Veiligheidsregio vertonen de mensen die van boord zijn gegaan geen ziekteverschijnselen en is er ook geen besmettingsgevaar. Naar verwachting mogen zij in de loop van de middag weer het schip op en wordt de reis volgens het normale schema hervat. 

OPROEP. Ben jij ook passagier op het cruiseschip? Laat het ons weten via redactie@hln.be. Vergeet zeker je telefoonnummer niet te vermelden.

AIDAperla
MediaTV AIDAperla
AIDAperla
MediaTV AIDAperla13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrice Haemers

  Er zijn toch geen "trans-migranten" opgeraakt?

 • Jo Peeters

  Cruises is big business maar ik denk er niet aan om mij te laten vastpinnen op een schip hoe groot het ook is. Dan toch nog liever de korte pijn op het vliegtuig maar in mijn hart wens ik mij toch een reis met bus of eigen auto toe.

 • Jeroen Dekop

  Hygiene

 • raymond van gucht

  Op een cruise zijn voldoende maatregelen getroffen om mensen te beschermen tegen ziekte s ,alleen niet iedereen is overtuigt van het nut van een goede hygiene

 • Roy Cooks

  Normaal waar zoveel mensen bij elkaar hokken. Het is gewoon een luxueus Maximiliaanpark.