Al zeker 15 burgers omgekomen bij Turkse inval in Syrië, onder meer baby en meisje van 11

AP
Er zouden al zeker 15 burgers om het leven gekomen zijn bij de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië. Dat melden verscheidene bronnen. Langs Syrische kant zou het om 9 burgers gaan en langs Turkse kant om zeker 6. 

De Syrische slachtoffers zouden in de - door de Koerdisch-Arabische alliantie YPG gecontroleerde - plaats Ras al-Ain gevallen zijn, zo citeerde de Arabische nieuwszender al-Jazeera een tweet van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). “De Turkse luchtaanvallen en artillerie blijven Sarekaniye bestoken. Vandaag zijn tot op dit moment 9 burgers gedood”, klinkt het.

Urenlange strijd

Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zouden er daarnaast zeker 10 dodelijke slachtoffers gevallen zijn tijdens een urenlange strijd tussen de interne Asayish-veiligheidstroepen en militanten die Turkije gunstig gezind zijn. 9 van die laatsten sneuvelden, terwijl anderen gearresteerd werden. Aan de zijde van de Asayish kwamen 3 leden om, zo klinkt het.


Turkse toepen zouden ook een burgerkonvooi aangevallen hebben dat op weg was van al-Raqqa naar de noordelijke stad Tal Abyad in Syrië, zo melden verscheidene media donderdag uit Koerdische nieuwsbronnen. 3 mensen verloren het leven en verscheidene anderen raakten gewond. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) gebeurde de Turkse luchtaanval toen het konvooi met een tribale leider Tal Abyad bereikte. Het SOHR maakt melding van gewonden, maar zei dat niemand om het leven is gekomen. (lees hieronder verder)

AP
REUTERS

In Turkije zouden de burgerdoden volgens de autoriteiten gevallen zijn door obussen die vanuit Syrië werden afgevuurd door de Koerdische militie. Het is tegen die militie dat het Turkse militair offensief gericht is. 

In het aan Syrië grenzende district Nusaybin verloren 3 burgers het leven, aldus een Turkse verantwoordelijke. En ook in de aan Syrië grenzende provincie Sanliurfa eisten raketten en obussen het leven van 3 burgers, volgens de plaatselijke autoriteiten. Het gaat om een 9 maanden oude baby, een 11-jarig meisje en een ambtenaar van het ministerie van Financiën. (lees hieronder verder)

EPA
AP

Meerdere obussen raakten het gebouw van de onderprefectuur van Akçakale in Sanliurfa, stelde een fotograaf van AFP vast. Hij zag minstens 3 gewonden van wie 2 er erg aan toe leken. Turkse media melden dat in Akçakale en Ceylanpipar - een andere aan Syrië grenzende stad in Sanliurfa - een 20-tal mensen door geschut gewond is geraakt. Volgens de autoriteiten zouden in totaal zeker 70 mensen gewond zijn geraakt. 

In Akçakale hebben verscheidene gezinnen hun woning verlaten om beschutting te zoeken, terwijl anderen zich hebben gebarricadeerd. Er is niemand op straat, nadat het gemeentebestuur de bevolking heeft opgeroepen een schuilplaats te vinden om zich tegen projectielen te beschermen. (lees hieronder verder)

EPA
AFP13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Muyshondt

  Waar is NAVO? Nergens te bespeuren. Die moeten toch Turkije steunen met de inval in Syrië tegen terrorisme. Bizar dat die niet betrokken zijn. Kortom, Turken zijn aan hun lot gelaten en de rest is zever.

 • Can Candostu

  Ik heb precies de laatste jaren onder het voorwendsel van "het beschermen van hun grenzen" precies vaker gehoord door VS, ISRAËL, SYRIË, ... Dus dit is dan ook legitiem! Of niet? Wie liegt er nu!

 • Frank Verando

  Diegene dat met bommen gooien zijn lafaards. Vecht leger tegen leger. Burgers en dieren en bomen hebben er niets mee te maken!!!

 • Christel De buck

  Echte angst kennen wij hier niet. Moet toch onbeschrijfelijk zijn dat gevoel van angst en machteloosheid.

 • Linda Dolce

  Vreselijk voor die mensen. Spijtig dat wij niets kunnen doen.