Al twee doden bij Mexicaanse verkiezingen

Een man heeft net zijn stem uitgebracht in Mexico-stad.
AFP Een man heeft net zijn stem uitgebracht in Mexico-stad.
Bij de verkiezingen in Mexico zijn gisteren twee partijmilitanten gedood. In Acolihuia, in de staat Puebla, is Fernando Herrera Silva van de regeringspartij PRI (Institutioneel Revolutionaire Partij) doodgeschoten, zo meldt de partij zelf in een mededeling. 

Eerder meldden de lokale autoriteiten al dat zondag vlak voor het openen van de stembussen Flora Resendiz Gonzalez, een militante van de oppositiepartij PT (Partij van de Arbeid), werd neergeschoten in Contepec, in de centrale staat Michoacán. Ze overleed later aan haar verwondingen.

Meest bloedige campagne ooit in Mexico

De moorden zijn tekenend voor de stembusgang, waaraan de meest bloedige campagne ooit in Mexico voorafging. Volgens Etellekt, het instituut dat gewelddaden tegen politici registreert, werden minstens 145 politici vermoord in de aanloop naar de verkiezingen van zondag. Het toegenomen geweld tegen politici past binnen een bredere tendens in Mexico. Het afgelopen jaar was met net geen 30.000 moorden het dodelijkste in de jongste geschiedenis van het land. De arrestatie van veel sleutelfiguren uit het criminele milieu leidde tot een versplintering van de kartels, waardoor steeds bitterdere territoriumstrijden worden gevoerd.

Het gaat om erg belangrijke verkiezingen, aangezien de Mexicanen niet alleen een nieuwe president, maar ook nieuwe parlementsleden en senatoren, afgevaardigden in deelstaatparlementen, gemeenteraden en burgemeesters moeten kiezen. Ongeveer 89 miljoen inwoners zijn zondag opgeroepen om hun stem uit te brengen. Volgens de voorzitter van de kiescommissie (INE), Lorenzo Cordova, is de opkomst "massaal".

Mensen brengen hun stem uit in Acapulco, Mexico.
EPA Mensen brengen hun stem uit in Acapulco, Mexico.

Ex-burgemeester Mexico-stad

De linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador, de ex-burgemeester van Mexico-Stad die in 2006 en 2012 al tevergeefs een gooi deed naar het presidentschap, kreeg vooraf de beste kansen op de overwinning toebedeeld. 

In alle peilingen van de laatste maanden lag de politicus van de partij Morena een straatlengte voor op zijn dichtste rivalen, Ricardo Anaya en José Antonio Meade.
Lopez Obrador bracht zondag als eerste van de kandidaten zijn stem uit. 

Ongeldige stem

Verrassend genoeg stemde hij naar eigen zeggen niet op zichzelf, maar op de 91-jarige sociale activiste Rosario Ibarra, "om hulde te brengen en alles wat zij voor de mensenrechten heeft gedaan, te erkennen". Omdat Ibarra geen kandidaat is bij de presidentsverkiezingen, is Lopez Obradors stem ongeldig.

Voor de officiële resultaten van de stembusgang is het wachten tot maandagochtend lokale tijd.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Francois Peters

    Dertigduizend moorden in een jaar wie zegt er hier dat Trump ongelijk heeft met zijn muur integendeel ze kan niet hoog genoeg zijn

  • Michel Bossier

    Wat ooit zo een mooi land was ,is nu zo naar de haaien aan het gaan .triestig

  • Karel Tichmann

    Communisten zoals Andres Manuel Lopez Obrador, die de drugskartel beschermen, zijn nu de baas geworden in Mexico. Dit is het einde van een fijn en mooi land. 27.000 Mexicanen worden p/jaar doodgeschoten. En jaarlijks wordt er 75 miljard euro aan drugs verkocht over de hele wereld by Mexico. Deze fijne muur die President Trump (IQ156) bij de grens aan het bouwen is, kan niet hoog genoeg zijn...