Al-Sisi stevent af op monsterzege in Egypte

AFP
De Egyptische presidentskandidaat Abdel Fattah al-Sisi heeft vandaag na het sluiten van de stemlokalen meteen een enorme voorsprong genomen op zijn enige rivaal Hamdeen Sabahi. Na het tellen van de stemmen in 2000 stembureaus had al-Sisi ruim 93 procent van kiezers achter zich, volgens zijn campagneteam. Sabahi moest het doen met nog geen 3 procent.

De opkomst onder de 54 miljoen kiesgerechtigden was 44,4 procent, volgens de autoriteiten. Veel Egyptenaren hebben de stembusgang geboycot.

De Moslimbroederschap had haar aanhang opgedragen niet te stemmen vanwege de machtsgreep van al-Sisi en zijn gewelddadige repressie van islamisten. Anderen zijn teleurgesteld dat er drie jaar na het verdrijven van president Hosni Moebarak opnieuw een man uit het leger aan de macht komt.

De Egyptenaren mochten sinds maandag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Vooraf bestond geen enkele twijfel dat al-Sisi de verkiezingen zou winnen. Hij is feitelijk al aan de macht in Egypte sinds hij als legerleider vorig jaar de democratisch gekozen president Mohamed Mursi afzette.