Al-Shabaab roept op tot aanvallen op Westerse winkelcentra

AP
De Somalische terreurbeweging Al-Shabaab heeft in een video opgeroepen tot aanvallen op winkelcentra in westerse landen. De video verscheen gisterennacht op internet.

Al-Shabaab viel in 2013 een winkelcentrum in de Keniaanse stad Nairobi aan als vergelding voor operaties van het Keniaanse leger in Somalië. De gemaskerde man in de video waarschuwde voor meer aanvallen in Kenia, maar riep moslims ook op tot aanvallen in het Westen. Hij noemde specifieke winkelcentra als mogelijke doelwitten. "Wat als zo'n aanval zou plaatsvinden in de Mall of America in Minnesota? Of de West Edmonton Mall in Canada? Of in Oxford Street in Londen?"

Minnesota heeft de grootste Somalische gemeenschap in de VS en extremistische ronselaars hebben in het verleden hun pijlen gericht op jonge moslims in de steden Minneapolis en St. Paul. Sinds 2007 hebben zeker 22 jonge Somalische mannen uit Minnesota zich bij Al-Shabaab gevoegd.

Bezorgd

De Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid Jeh Johnson zei de dreigementen serieus te nemen. "Ik ben erg bezorgd over de potentiële dreiging van onafhankelijke individuen hier in de Verenigde Staten. We hebben het al in Europa en Canada gezien", aldus Johnson. De winkelcentra in Minnesota en Canada lieten weten maatregelen te hebben genomen om de veiligheid te verbeteren.

"Geen plannen"

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft geen aanwijzingen dat er concrete plannen zijn voor aanslagen op westerse winkelcentra, laat een woordvoerder weten. Concrete dreigingen ontbreken en er is geen reden is om de shoppingmall niet te bezoeken.