Al-Qaida wil focus naar Syrië verplaatsen

AFP
De top van de terreurorganisatie al-Qaida heeft in het geheim tientallen van zijn meest doorwinterde veteranen naar Syrië gestuurd. Die beweging maakt wellicht deel uit van een plan van al-Qaida om de focus te verplaatsen naar het land, dat al vijf jaar verscheurd wordt door een burgeroorlog. Dat hebben hooggeplaatste ambtenaren van de Amerikaanse en Europese inlichtingendienst meegedeeld aan de krant New York Times.

Al-Qaida is via zijn filiaal Jabhat al-Nusra al langer aanwezig in Syrië. Ayman al-Zawahiri, die de terreurorganisatie vanuit Pakistan aanvoert, heeft al in 2013 de eerste jihadisten naar het front in Syrië gestuurd.

Maar volgens westerse inlichtingendiensten is de terreurgroep nu van plan een Syrisch hoofdkwartier op te richten. Op die manier zou de organisatie eenvoudiger steun kunnen krijgen en strijders kunnen rekruteren vanuit landen als Irak, Turkije, Libanon en Jordanië. Bovendien bevindt de organisatie zich dan ook dichter bij Europa, dat ook door al-Qaida nog altijd als een potentieel doelwit voor aanslagen wordt gezien.

Eigen emiraat
Daarnaast wil al-Qaida met een gedeeltelijke verhuis naar Syrië alvast de basis leggen voor de mogelijke oprichting van een eigen emiraat. Daarmee gaat al-Qaida meteen ook de strijd aan met de terreurgroep Islamitische Staat (IS), dat in dezelfde regio een kalifaat heeft opgestart.

De jihadistische terreurgroepen al-Qaida en Islamitische Staat hebben al enkele jaren geleden hun onderlinge banden verbroken. Er wordt dan ook gevreesd dat de plannen van al-Qaida de chaos in het 'wespennest' Syrië alleen maar zal vergroten.