Al-Qaida-leiders aangeklaagd voor plannen metroaanslag New York

Drie leiders van al-Qaida zijn door het Amerikaanse gerecht in verdenking gesteld van het beramen van aanslagen op de metro in New York. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Het complot werd in september ontdekt.

Volgens een mededeling van het ministerie werd de samenzwering geleid door Saleh al-Somali, Rashid Rauf en El Shukrijumah. Tussen september en december 2008 rekruteerden twee van hen Najibullah Zazi en zijn handlangers Zarein Ahmedzay en Adis Medunjanin om met handgemaakte explosieven zelfmoordaanslagen in New York te plegen.

De Afghaan Zazi werd in oktober 2009 gearresteerd. In februari pleitte hij schuldig en gaf hij toe dat hij door al-Qaida getraind was en contacten had met kopstukken van het terreurnetwerk. Ahmedzay en Medunjanin werden enkele weken later aangehouden.

Zazi preciseerde dat de metro van New York een van de doelwitten van de aanslagen was. Hij bekende dat hij naar de stad was gegaan om aanslagen te beramen naar aanleiding van de verjaardag van de terreuraanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center. (afp/adb)